Dsc04209
Tvåårige Edvin Karlsson trivs med Ålandsfårets sällskapliga lamm.
Jordbruk Livet på landet

Mickels gård nytt dragplåster
för Ålands grönskande vårfest

Efter fjolårets ofrivilliga covidpaus är landsbygdens vårfest Åland Grönskar tillbaka nu på lördag och söndag den 29-30 maj.

Återbruk är årets tema och det passar bra för ekologiska Ålandsbonden och Mickels Gård, där både mangårdsbyggnaden och väderkvarnen från medlet av 1800-talet pietetsfullt har rustats upp.

Mangårdsbyggnaden som fått det fina namnet Vita huset har restaurerats ända från stenfoten och omvandlats till ett museum med handmålade väggar och en barnanpassad audioguide som berättar hur man förr levde på en bondgård.

Men framför allt får både unga och äldre besökare bekanta sig med gårdens djur i form av kor, kalvar, får och lamm samt grisar, höns och till och med honungsbin.

Husbonden Simon Karlsson kallar sig Ålandsbonden och föder sedan flera år upp köttdjur i sådan skala att han också är medlem i Ålands Producentförbund trots att han också jobbar på bank.

Nötdjuren är av hereford-rasen med inslag av black angus och gårdens kött finns naturligtvis till salu liksom vid sidan om caféprodukter och lättare matservering.

Dsc04260
Simon och Hanna Karlsson med yngsta barnet Edvin hoppas på många besökare till Mickels Gård med sin upprustade väderkvarn och den gamla mangårdsbyggnaden som blivit barnvänligt museum.

Sällskapliga åländska lamm

Mellan 9 och 19 års ålder födde Simon Karlsson också upp får av texel-rasen, men nu har frun Hanna tillsammans med de fem barnen propsat på att åter få börja med lammuppfödning.

– Men nu har vi Ålandsfår som har en helt annan karaktär än Texel. De åländska lammen är sällskapliga och följer nästan efter som en hund, kommenterar Simon.

Fåren och särskilt vårens lamm kommer också väl till pass när Mickels Gård nu för tredje året i rad också ska driva ett sommarcafé. Där hjälper barnen till och får samtidigt tjäna egna pengar.

Några vita höns finns dessutom på gården.

– Det är åländska värphöns som bara lever ett par år, men vi ska snart också skaffa färgglada höns som kan bli sex-sju år gamla.

Dsc04259
Verksamhetsledaren Anita Lundin och projektkoordinatorn Ida Wester är förväntansfulla när Skördefestens ”lillasyster” Åland Grönskar nu är tillbaka efter fjolårets paus.

Samspelar med Skördefesten

Totalt 37 gårdar, caféer och andra besöksmål deltar i Åland Grönskar, som är en vårlig ”sådd” inför Skördefesten i slutet av september. Båda evenemangen arrangeras av föreningen Skördefestens Vänner och de har numera också en gemensam app med karta och program.

– Men fortfarande har vi också att tryckt program. Medverkande gårdar och evenemang hittas också på nätet via adressen alandgronskar.ax, berättar Anita Lundin som är föreningens verksamhetsledare.