Jordbruk Globalt Marknad

ASF nu också i Nordamerika

USA:s jordbruksministerium bekräftar att afrikansk svinpest för första gången sedan 40 år har brutit ut i Nordamerika. ASF påträffades för första gången i slutet av juli hos tamgrisar i Dominikanska republiken.

De aktuella fallen upptäcktes inom ramen för ett övervakningsprogram mellan USA och Dominikanska republiken. Smittan hade drabbat två besättningar i två separata provinser vid helt olika tidpunkter.

Det första positiva provet i Dominikanska republiken togs i början av juli i La Mina i den västliga provinsen Monte Cristi. Orten är belägen i den västra delen av landet, bara 20 kilometer från gränsen till Haiti. Av gårdens 827 grisar testades 266 grisar positivt på ASF.

Två veckor efter det första fallet upptäcktes smitta i en liten besättning i orten La Breña i provinsen Sánchez Ramírez. Avståndet till den först drabbade gården är 170 kilometer. Sju av gårdens femton grisar bar på ASF-viruset.

Nu har landets myndigheter låtit testa 400 gårdar med grisproduktion. Resultatet är tröstlöst. Den första veckan i augusti påträffades ASF i 11 av alla 32 provinser. Nu har specialstyrkor börjat döda grisar för att förhindra ytterligare spridning.

USA har stoppat handeln med köttprodukter från både Dominikanska republiken och Haiti för att förhindra smitta till den nordamerikanska kontinenten via resande och transporter. Homeland Security har skärpt kontrollerna på amerikanska flygfält och i hamnar.