38731847 10213925236817290 9198416382784438272 N
En kontroversiell tvist om alpackan Geronimo har satt den brittiska miljöministern i gungning. FOTO: Helen Mcdonald
Jordbruk Globalt

Alpacka blev problem
för regeringen i London

En sex år gammal alpacka med namnet Geronimo har fått den brittiska regeringen i gungning. Miljöminister George Eustice vill låta avliva djuret, som har diagnosticerats för bovin turberkulos, men ägaren vägrar att följa ordern.

I den brittiska huvudstaden gick demontranter på måndagen ut på gatorna för att kämpa för Geronimo. Mer än 100.000 personer har undertecknat en petition mot planerna på en avlivning. Geronimos ägare hävdar att hennes alpacka är fullt frisk.

Geronimos ägare Helen Mcdonald från Glucestershire processar sedan länge mot veterinärmyndigheterna. Hon lät importera Geronimo för fyra år sedan från Nya Zeeland. Genast vid ankomsten till Storbritannien testades alpackan positivt.

Enligt Mcdonald hade Geronimo testats negativt i Nya Zeeland och förklarades frisk inför avfärden till sitt nya hemland. Där blev det emellertid stopp och belägg. Efter det negativa testresultatet fick Mcdonald beskedet att Geronimo ska avlivas.

Demonstration mot avlivning

Macdonald hävdar att hudtest på alpackor ofta uppvisar felaktiga resultat. Det vet också miljöministeriet, säger djurrättsorganisationen Born Free Foundation. Det är helt galet av miljöministern.

I stället för att ta ett blodprov av Geronimo försöker miljöminister George Eustice komma lätt undan genom att avliva djuret, säger Dominic Dyer från djurrättsrörelsen. Han hävdar att Eustice försöker mörklägga beslutet och döda alpackan för att rädda sitt eget skinn.

Mer än 100.000 personer har undertecknat en petition som förutsätter att beslutet om avlivning ska återtas. På måndagen gick demonstranter ut på gatan i London med kravet att premiärminister Boris Johnson ska gripa in för att rädda Geronimo.

Enligt djurrättsaktivisterna borde Geronimo vara död sedan länge om alpackan skulle lida av bovin tuberkulos. Djuret mår bra utan att dras med några problem. Det är oförståeligt att miljöministeriet in i det sista fordrar avlivning.

Problem för ministrar

Affären kring Geronimo har eskalerat till ett problem för George Eustice, men också premiärminister Boris Johnson har hamnat i kläm. Boris Johnsons far Stanley Johnson har visat sig vara en beundrare av alpackor och tar Geronimo i försvar.

Stanley Johnson kritiserar myndigheternas och politikernas handlade. Han har diskuterat frågan med Geronimos ägare Helen Mcdonald och kräver att proceduren ska stoppas. Ett insjuknat djur skulle inte ha överlevt i fem år, inskärper Johnson.

Miljöminister Eustice har för sin del försvarat miljöministeriets linje. Enligt Eustice dör varje år 500 nötkreatur av bovin turbekulos. Varje enskilt fall är en tragedi för bonden och i detta fall för Geronimos ägare, säger ministern.

Eustice framhåller att Geronimo har testats dubbelt med Enferplex, en testmetod med 99 procents noggrannhet som bland annat har godkänts av British Alpaca Society. Ministern ställer förhoppningar om ett framtida vaccin som skulle stoppa boskapens lidande.