Brittskatt
Britterna äter alltför ohälsosam mat. En nypublicerad nationell livsmedelsrapport förespråkar förändrade matvanor och en skatt på socker och salt. En särskild köttskatt avvisas emellertid av den konservativa regeringen.
Jordbruk Globalt

Brittisk rapport föreslår skatt på socker och salt

Britterna äter alltför ohälsosam mat. En nypublicerad nationell livsmedelsrapport förespråkar förändrade matvanor och en skatt på socker och salt. En särskild köttskatt avvisas emellertid av den konservativa regeringen.

Enligt rapporten tillfogar ohälsosamma livsmedel ”enorma skador” som påverkar britternas hälsa och miljön. Varje år dör 64.000 personer i  England av följderna. Dessutom förorsakar produktionen förluster i biodiversiteten och bidrar till klimatförändringen.

Premiärminister Boris Johnson och hans regering kommer att ta ställning till rapporten inom de närmaste månaderna. Rapporten har sammanställts  av näringsexperten och företagaren Henry Dimbley, som tilldelades uppdraget för två år sedan.

Rapporten om den nationella livsmedelsstrategin efterlyser en kännbar sänkning av britternas köttkonsumtion. Inom de närmaste tio åren borde  köttkonsumtionen reduceras med 30 procent för att sänka belastningen på hälsa, klimat och miljö.

Boris Johnson avvisar förslagen

För att möta utmaningen föreslår rapporten ett avsteg ur ”skräpmatssamhället” för att förbättra befolkningens hälsa och minska belastningen på hälsosystemet. Invånare i låginkomstområden borde få chansen att äta hälsosammare mat.

Målet är ett långsiktigt skifte inom den brittiska matkulturen. Rapportören har med avsikt avstått från att föreslå en särskild köttskatt, eftersom denna vore politiskt omöjlig att genomföra.

En skatt på socker och salt skulle däremot förbättra britternas hälsa, minska belastningen på hälso- och sjukvården och skona miljön. Detta  skulle också främja livsmedelsindustrins intresse att framställa hälsosammare mat och sänka emissionerna.

Staten borde i högre grad använda skattemedel för fria, hälsosamma skolmåltider och finansiera rekreation. Husläkare skulle få möjlighet  att skriva ut recept på frukt och grönsaker till sina patienter.

Premiärminister Boris Johnson har redan aviserat sitt motstånd till flera av förslagen. En skatt på socker och salt fyller enligt Johnson  ingen funktion. Sådana åtgärder drabbar i första hand ”hårt arbetande personer”.

Köttskatt medför mer skada än nytta?

En rapport från agrarforskningsinstitutet Rothamsted Research ställer  sig kritisk gentemot tanken på en brittisk köttskatt. Enligt forskargruppens ledare Taro Takahashi skulle en köttskatt belasta hela samhället och inte bara producenterna.

Takahashi och hans forskare medger att en skatt på rött kött entydigt skulle sänka utsläppen av växthusgaser, men det är inte hela sanningen. I verkligheten skulle skatten också lamslå den betesbaserade boskapsskötseln. Detta skulle medföra negativa konsekvenser för både producenter och konsumenter. I praktiken skulle åtgärden få effekter längs hela försörjningskedjan och landsbygden som stöder jordbruket.

Enligt forskarnas modeller skulle de ekonomiska förlusterna stiga till 242 miljoner brittiska pund per år. Detta beror huvudsakligen på att  produktionsfaktorer som land och arbetskraft skulle överföras till växtodlingen eller industrin.