Valet av Joe Biden till USA-president har satt fart på förhoppningarna inom EU om förbättrade handelsrelationer över Atlanten, men än så länge saknas entydiga röksignaler från Washington. Detta gäller särskilt tullar och jordbruksfrågor.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Myndigheterna i Belgien och Nederländerna har nystat upp en härva av misstänkta bedrägerier med gödsel. Det rör som om ett gränsöverskridande nätverk som har dumpat gödseln på basen av förfalskade dokument.
Ålands landsbygdscentrum i Jomalaby har på internet startat en podd som informerar om den åländska matproduktionen.

Bokföringsbyrån Ingå Ekonomi och förvaltning övergår i nya händer. Bokförare Magnus Grönholm har byggt upp byrån och specialiserat sig på lantbruksbokföring, men i medlet av mars tar han över som ny vd på Västankvarn gård i Ingå. Samtidigt vill han se till att hans nuvarande kunder kommer i trygga händer. Han har bestämt sig för att sälja sin bokföringsbyrå till Navigator Partners som idag har redovisningsbyråer i Helsingfors och Kyrkslätt.

Effekterna av de ryska exportskatterna på vete och den kommande väderutvecklingen är exempel på några centrala faktorer som påverkar den internationella spannmålshandeln framöver. Detta hörde till budskapen som förmedlades på Viljeilijän Avena Berners virtuella tillställning Vabinaari.

Sucros satsar på utökad sockerbetsodling och letar ännu efter nya odlare. Coronaläget minskade sockeråtgången något, men marknaden visar tecken på återhämtning.
Landskapsregeringen ger den registrerade föreningen Ålandsfåret ett bidrag på 5.000 euro för att få igång ett nytt avelsregister.

I framtiden ska Valios mjölkproduktion vara koldioxidneutral. Med anskaffningsbolaget Maitosuomi som samarbetspartner driver nu ProAgria-sällskapen på mejeriets område projektet ”Alla tiders mjölk” som ska hjälpa producenterna att vidta olika åtgärder för att nå det målet.
Forskare vid det tyska Leibnizinstitutet för nyttodjursbiologi har utvecklat en metod som gör det möjligt att mäta kornas faktiska metanutsläpp på basen av ett mjölkprov. Metoden har redan patenterats.

Metan från kor och andra idisslare släpper ut metan som bidrar till klimatförändringen. Företaget Royal DSM i Nederländerna har utvecklat en fodertillsats som kan reducera utsläppen med en fjärdedel. DSM samarbetar redan med Valio och Fonterra.
Det ser ut som om vi så småningom är på väg in i ett lagstiftningsklimat som bygger på förtroende för de företag som befattar sig med livsmedelsproduktion i vårt land. Man bör dock minnas att enkät efter enkät visar att finländska konsumenter har förtroende för den mat som produceras här med inhemska råvaror. Det förtroendet måste hålla, påpekar Micke Godtfredsen.
Europeiska kommissionen söker handläggare med yrkeserfarenhet inom hållbart jordbruk och landsbygdsutveckling. De handläggare som rekryteras får arbeta på kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling (GD Agri) i Bryssel.