SLC - Lpx 83625
Tyska forskare: Gensaxen borde tillåtas i ekojordbruket

Växtförädling med gensaxen borde godkännas inom den ekologiska odlingen i EU. Uthållighetsmålen i kommissionens jord- till bord-strategi och den gröna given är inte möjliga att nå utan modern bioteknik, understryker tyska forskare.

EU skärper klimatmålet

EU-länderna och parlamentet har enats om att skärpa klimatmålet. CO2-utsläppen ska sänkas från 1990-nivån med minst 55 procent fram till 2030. Det tidigare målet var 40 procent.

SLC - Fullmaktige Mia3 Mats
Nylund: En tryggad och lönsam produktion måste alltid vara utgångspunkten

Jordbrukarnas huvuduppgift är att producera mat, trots att det ibland verkar glömmas bort i diskussioner gällande miljö- och klimatåtgärder i CAP, konstaterade SLC:s ordförande Mats Nylund under SLC:s fullmäktigemöte. Stöd bör riktas till aktiv odling, och oskäliga villkor kan inte accepteras.

SLC - Fullmaktige1
SLC:s fullmäktige begrundade nationella CAP-planen

SLC:s fullmäktige kallade till ett extra digitalt fullmäktigemöte den 19 april med en lägesutsikt över Finlands kommande jordbrukspolitik. Meningen var att presentera det rådande läget och föra diskussion bland medlemmarna och samtidigt ge vägledning för SLC:s styrelse i beredningsarbetet. Även SLC:s styrelse, SLC:s utskott, landskapsförbundens styrelser och tjänstemän var inbjudna till webbinariet.

SLC - Dsc03986
ÅPF vill att hela Åland ska ses som skärgård

Ålands Producentförbunds målsättning är att också fasta Åland ska klassas som skärgårdsområde när EU:s nya lantbruksprogram träder i kraft om ett par år. – Men det ska göras så att ingen på Åland får det sämre som det är i jord- och skogsbruksministeriets nuvarande förslag, betonade styrelseordföranden Birgitta Eriksson-Paulson när ÅPF förra fredagen höll sitt vårmöte digitalt.

SLC Nyland söker nytt ungdomsombud

Ungdomsombud Pia Franzén slutar nu på SLC Nyland då hon nästa vecka börjar på LPA:s Ta hand om bonden-projekt.

SLC - Mg 8351
Westerholm ny ordförande för Finlandssvenska Jordfonden

Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden har valt agronom Kristian Westerholm till ny styrelseordförande. Stiftelsens tidigare styrelseordförande Marcus H Borgström hade undanbett sig omval.

SLC - 2297974360 Bffa69Efb1 O
Australien varnar för ASF-risk i mat

Myndigheterna i Australien har skärpt biosäkerheten sedan matpaket med fragment av ASF-virus och mul- och klövsjuka (MKS) har upptäckts i flera internationella postterminaler. Grisfarmer uppmanas att iaktta särskilda försiktighetsåtgärder.

SLC - Lpx 176735
EU-odlingen av baljväxter ökar ännu alltför långsamt

Odlingen av sojabönor, foderärter och åkerbönor har ökat i EU, men implementeringen är ännu alltför långsam, anser tyska experter. Med tanke på den stora potentialen, förtjänar odlingen av dessa grödor en betydligt större uppmärksamhet i EU:s jordbrukspolitik. Det rapporterar organisationen Ufop, som främjar odlingen av olje- och proteingrödor.

SLC - Arbetsovervak
Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetstider och löner för utländska säsongsarbetare

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetsplatser inom jordbruk, som använder utländsk säsongsarbetskraft. Under den kommande skördesäsongen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt bokföringen av arbetstider och åt ackordsprissättningen.

Miljösnack-webbinarium: Tillbaka till rötterna

Välkommen på MTK:s och SLC:s Miljösnack-webbinarium: Tillbaka till rötterna tisdagen den 25 maj kl. 9-11. I det här webbinariet riktar vi blickarna mot jordmånen.

E-tjänsten Touko tas i bruk inom ekokontrollen

E-tjänsten Touko tas i bruk även inom ekokontrollen, meddelar Livsmedelsverket. E-tjänsten kan användas av privatpersoner som har lägenhetssignum och lantbruksföretag som har FO-nummer, förutsatt att de redan är anslutna till övervakningssystemet för ekologisk produktion.