Djurstölder plågar brittiska fårfarmare

Stölder av boskap är sedan några år tillbaka ett tilltagande problem på brittiska lantgårdar. Ännu för tio år begränsades boskapsstölderna till mindre än tio djur. I dag anmäls regelbundet stölder av upp till hundra djur.

SLC - 26669154203 9A9Fdc3421 O
Holländska mjölkbönder vill emigrera utomlands

Intresset för utvandring ökar bland holländska mjölkbönder. Enligt en rundfråga i branschtidskriften Melkvee har en av sju tillfrågade läsare allvarliga planer på att flytta utomlands.

SLC - Heisala 4 B Webben
Flera vallarter optimerar skörden

Jordbrukaren Andreas Johanssons vallodlingar i Pargas skärgård innehåller en mångfald av växtarter. Läs mer i veckans Vall-tema!

SLC - Vall3
Grovfoder skapar förutsättning för en hög mjölkproduktion

Ett bra grovfoder är en förutsättning för en god mjölkproduktion och en bättre ekonomi. Det är något som Ranckens Ranch i Nykarleby kontinuerligt eftersträvar. Ett bevis för att de gör många saker rätt är gårdens höga mjölkproduktion.

SLC - Sondrade Balar 4 A Webben
Skador på balar inget stort problem så länge viltstammen hålls stabil

Varje år blir ensilagebalar förstörda av vilda djur. Mjölkproducenten Sture Ede beskriver det inte som ett stort problem trots att han fick över tio balar förstörda av älgar i vinter. Men en ökande viltstam bidrar till mer problem, säger han.

SLC - Valldagar Kronoby 1 A Webben
Valldagar i Kronoby planeras strax innan midsommar

Ekojordbrukaren Jan-Peter Brunell siktar på att kunna presentera resultat av sina nordösterbottniska vallodlingsförsök i samband med några valldagar vid hans anläggning i Kronoby 22-23 juni.

SLC - Kolla Skordarna 1 Webben
”Viktigt se över samtliga vallskördar”

Vallbärgning medför att en massa näringsämnen lämnar jorden. Därför är det viktigt att alltid komma ihåg rotsystemens vidare tillväxt och gödslingen i alla skeden av säsongen, framhölls det på Alla tiders mjölk dag två-webbinariet.

SLC - Hd1
Ny press klarade sig bra i fälttest

Jämna balar och perfekta knutar. Så sammanfattade många lantbrukare New Hollands nya High Density storbalspressar som kördes i test i Danmark under säsongen 2020.

SLC - Rundb1
30 procent mer i balen

McHale V8 är en ny serie pressar från den irländska vallmaskinstillverkaren. Det är en press med variabel kammare som kan göra rundbalar med en diameter upp till 1,9 meter.

SLC - Samaskin
Automatisk stödsådd av vall

Gräs som gått ut i en vall påverkar avkastningen negativt och ger utrymme för ogräs att gro och uppförökas. Många lantbrukare försöker så i luckor i vallen, men görs detta manuellt hamnar 70-80 procent av fröet där det redan är vall.

Minna-Mari Kaila ska leda jord- och skogsbruksministeriets livsmedelsavdelning

Statsrådet har utnämnt AFM Minna-Mari Kaila till avdelningschef för jord- och skogsbruksministeriets livsmedelsavdelning för tiden 1.5.2021-30.4.2026.

Ny app ger odlarna tips om markstrukturen

Ålands Hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh tipsar odlarna om att de med hjälp av den nya appen ”Hur mår min jord” kan öka sina kunskaper om markstrukturen på sina olika skiften.