Papa Transgenica 2
En genmodifierad, virusresistent potatissort presenterades strax före julen i Argentina. Den kommer ut på marknaden i år. FOTO: Sidus
Jordbruk Globalt Marknad

Argentina introducerar
PVY-resistent potatissort

En transgen potatissort som är resistens mot virussjukdomen PVY har introducerats på den argentinska marknaden. Den nya sorten Spunta Ticar är resultatet av 20 års forskning och utveckling. Den kommer att lanseras på marknaden i år.

Enligt ministeriet för livsmedel och bioekonomi i Buenos Aires är Argentina föregångare på området. Det kommer att få stor betydelse för produktion och marknadsföring, framhåller den ansvariga ministern Andrés Murchison.

Potatissorten Spunta Ticar godkändes definitivt i augusti efter en lång process av fyrosanitära undersökningar. Potatisen lanserades officiellt i december på den stora jordbruksmässan Rural i Buenos Aires.

Sorten presenterades inför ett stort uppbåd av politiker med Argentinas president Mauricio Macri i spetsen. Spunta Ticar har utvecklats inom den stora Sidus-koncernen. Sorten beräknas tillföra den argentinska marknaden en vinst på 45 miljoner dollar per år.

Potatisviruset PVY är den allvarligaste virussjukdomen i odlad potatis. Viruset förorsakar skördeförluster och reducerar potatisens kvalitet. En gen som är resistent mot PVY har identifierats i vilda sorter men konventionell förädling har inte givit önskad resistens.

De argentinska forskarna har modifierat den i Argentina dominerande potatissorten Spunta med en DNA-sekvens som kodar för ett protein i ett skyddande skal som omger virusets arvsmassa.

De modifierade potatisarna har under många år testats i fältförsök och visat sig vara mycket resistenta mot viruset. Analyserna har inte påvisat något genflöde mellan modifierad och vild potatis.

Enligt Sidus-koncernens chef Marcello Argüelles kan sorten bidra till att sänka odlingsförlusterna med upp till 70 procent. Därmed kan också miljön skonas, då användningen av växtskyddsmedel kännbart minskar.

Argüelles förutspår att Spunta Ticar är ett resultat av en lång utvecklingskedja som består av forskare, producenter, företagare och statsmakten. Processen visar att teknik är mycket mer än bara databehandling. Bioteknik är minst lika viktig, framhåller Sidus-chefen.