EU visar förnyat intresse för samtal med Mercosur

EU-kommissionen har upprepat sitt intresse att återuppta de havererade samtalen med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Det avslöjade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell nyligen under ett besök i Uruguays huvudstad Montevideo.

IGC räknar med god global skörd

Det internationella spannmålsrådet IGC sänkte nyligen sin senaste prognos för den globala spannmålsskörden 2022/23. Trots detta, stannar årets skörd endast marginellt under rekordskörden från i fjol.

SLC - 295952250 419491173549621 341587477197086943 N
Ukraina hävdar att Ryssland avsiktligt fördröjer vetelaster

Senaste veckoslut lämnade sju fartyg ukrainska hamnar med exportspannmål till länder som löper risk för hungersnöd. Ukrainas regering hävdar emellertid att Ryssland ständigt försöker förhindra trafiken och därmed matförsörjningen i fattiga länder.

SLC - Renfe Grande Descarga 0
Spaniens järnvägar importerar ukrainsk spannmål per järnväg

De spanska statsjärnvägarna Renfe har börjat testa möjligheten att importera spannmål från Ukraina till Spanien med godståg. Det första godståget anlände nyligen till Barcelona med 600 ton spannmål från Ukraina.

SLC - Crop Circle Wikipedia
Fientliga fältcirklar skapar problem för brittiska bönder

Symmetriska sädesfältcirklar på åkern är dekorativa ur ett fågelperspektiv, men de blir dyra för farmaren. Mönstret anläggs i hemlighet på åkern över en natt. Bonden ställs inför ett regelrätt angrepp. ”Crop Circles” har blivit vanliga i både Storbritannien och Tyskland.

Ryssland misstänks smuggla stulen spannmål

Under den ryska invasionen har spannmål för över 500 miljoner dollar stulits från Ukraina och smugglats till länder som Turkiet, Syrien och Libanon. Det hävdar amerikanska Associate Press (AP) och TV-stationen ”Public Broadcasting Service” (PBS).

Nya Zeeland stoppar djurtransporter till havs

Nya Zeeland förbjuder samtliga sjötransporter av levande boskap från slutet av april nästa år.

USA-skörden av vete blir mindre än väntat

Priserna på spannmål har gått upp efter en pessimistisk skördeprognos från USA.

SLC - Un Navibulgar
Ryssland kritiserar Ukrainas veteexport

Rysslands president Vladimir Putin har uttryckt sitt missnöje över avtalet om transporter av spannmål från hamnar i Ukraina till fattiga länder. Avtalet slöts med förbehållet att Turkiet ska garanterar att spannmålen landar i utvecklingsländer.

SLC - Lebensmittelverschwendung Abfall Obst
Två tredjedelar av maten hamnar onödigt i soporna

Upp till 70 procent av de globala matförlusterna går att undvika med bättre logistik inom livsmedelskedjan. Det förutsätter ett effektivare samarbete mellan aktörerna i kedjan, enligt en studie som har utarbetats av konsultföretaget McKinsey.

Vietnam omprövar ASF-vaccin för grisar

Vietnamesiska forskare rapporterar både framsteg och bakslag vid utvecklingen av ett vaccin mot den afrikanska svinpesten ASF. Enligt de senaste rapporterna har forskarna lärt av otaliga misstag. Vaccineringarna fortsätter under sträng kontroll.

SLC - Lpx 00160416
FAO:s livsmedelsindex fortsatte nedåt i augusti

De internationella priserna på livsmedel är långsamt på väg nedåt, om man får tro FN-organisationen FAO. I augusti sjönk FAO:s livsmedelsindex för den femte månaden i rad. Men prisnivån ligger fortfarande 7,9 procent högre, jämfört med augusti 2021.