Den globala vinproduktionen förväntas detta år stagnera på fjolårets låga nivå. Tidiga indikationer tyder på att 2024 kommer att bli ännu ett år med relativt svag produktion, befarar vinodlarna.
Produktionen kommer sannolikt att stanna under 250 miljoner hektoliter, varnade generaldirektören för International Organization for Vine (OIV) John Barker förra veckan vid en kongress i franska Dijon. Förra året producerade vinproducenter världen över mer än 237 miljoner hektoliter vin. Den globala vinproduktionen sjönk under 2023 till den lägsta nivån på mer än 60 år.
Enligt OIV spelar extrema klimatförhållanden en betydande roll för tillbakagången. Vinodlarna uppger att druvskördarna fluktuerar starkt men nya problem påverkar vinproduktionen negativt. Fluktuationer är en del av branschens karaktär, medger Barker. Den geografiska mångfalden hos enskilda vinproducenter har också till stor del kompenserat eventuella återkommande problem.
Därför är det en rätt betydande och skrämmande utveckling att världsproduktionen 2023 har sjunkit under den lägsta nivån, mot bakgrund av den globala uppvärmningen. Vissa nyckelproducenter som Italien, Spanien, Frankrike, USA och länder på södra halvklotet har presterat något bättre resultat i år, jämfört med förra året, konstaterar OIV-representanten Giorgio Delgrosso.
Produktionen ligger fortfarande långt efter respektive medelvärden. Det gäller i synnerhet Spanien, Italien, Australien och Argentina. Länder som Frankrike har kompenserats av kraftiga regn, som har upprätthållit produktionen.