SLC - Lador Sommar Norra Osterbotten Mw
Inköpspriserna för jordbruksmark fortsatte att stiga 2022

År 2022 gjordes färre köp av jordbruksmark jämfört med året innan, både mätt i antal och i hektar, framgår det av Naturresursinstitutets statistik över inköpspriser för jordbruksmark. Inköpspriserna för jordbruksmark ökade med i genomsnitt en procent från år 2021 till 2022, vilket är en mycket låg ökningsprocent på europeisk nivå.

SLC - 20191001 Ep 092272 E Wt5 083
EU:s medlemsländer är oeniga om grön genteknik

Den så kallade gröna gentekniken inom jordbruket måste fortfarande vänta på ett genombrott i EU. Det intrycket förmedlade åtminstone diskussionerna i det senaste EU-ministerrådet. Kommissionen påskyndar ett beslut men länderna är delvis splittrade.

EU-parlamentet stoppade plan för växtskydd

EU-parlamentet stoppade på onsdagen EU-kommissionens ambitiösa plan att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel med hälften fram till 2030. Parlamentarikerna avvisade också remissen till EU:s miljöutskott för omförhandling.

Geopolitik borde beaktas i EU:s landsbygdsvisioner

EU:s jordbruksministrar antog senaste måndag slutsatserna om EU:s långsiktiga landsbygdsvision vid jordbruks- och fiskerådet i Bryssel. Finland inskärpte vikten av att geopolitiken beaktas bättre i landsbygdsfrågor.

SLC - Rukwied Brauer Dbv 16
Tysk bondebas varnar för Ukrainas EU-medlemskap

En integration av Ukraina i den europeiska unionen riskerar på sikt att utplåna familjejordbruket i Tyskland och övriga Europa. Det befarar den tyska bondebasen Joachim Rukwied i ett uppmärksammat anförande i Berlin.

SLC - 02 Thierry Vinstockar
Klimatförändringarna gynnar champagneodlarna

Om klimatförändringarna oroar, mår druvan som blir till champagne överraskande bra av hettan. Högre temperaturer ger druvorna extra sötma och storlek, förklarar svenska Jessica Perrion som tillsammans med maken Thierry Perrion driver en vingård i Champagne regionen.

Glyfosat får EU-tillstånd för följande tioårsperiod

EU-kommissionen kommer att förlänga tillståndet för ogräsmedlet glyfosat med ytterligare tio år. Beslutet fattas i slutgiltigt av kommissionen, då EU:s medlemsländer inte har lyckats nå en gemensam linje för den fortsatta insatsen av glyfosat inom jordbruket.

SLC - Lpx 00155766
Holländska städer stoppar reklam för kött och mjölk

Flera holländska städer och kommuner planerar att förbjuda reklam för kött och mjölkprodukter inom sina områden. Kommunerna Utrecht och Bloemendaal har redan gjort slag i saken. Parallellt reduceras boskapen på mjölkgårdar.

EU skärper prioriteringen inom jordbruk och livsmedel

Livsmedel är ett område som prioriteras alltför lågt inom EU. Kretsar inom kommissionen vill därför stärka branschens inflytande med en specialkommissionär för livsmedel, som också skulle höra till kommissionens presidium.

SLC - Patikointi Suolla Kuviasuomesta Fi Roine Piirainen
EU-institutionerna enades om lag för restaurering av natur

EU-kommissionen och parlamentet har enats om den kontroversiella EU-lagen som föreskriver åtgärder för återställande av natur och ekosystem. Beslutet har föregåtts av en het debatt om konsekvenserna för bland annat jord- och skogsbruket.

Torvalds: Ett dåligt koncept vändes till Finlands fördel

Förra veckan nådde trepartsförhandlingarna mellan Europeiska rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen en överenskommelse om EU:s nya lag för återställande av naturen. Mot alla odds blev slutresultatet riktigt bra, noterar EU-parlamentarikern Nils Torvalds.

SLC - 140431316 1150619568686517 1932864019757645092 N
Danmark lanserar plan för växtbaserade livsmedel

Danmarks regering har lanserat en handlingsplan för växtbaserade livsmedel. Planen omfattar hela den växtbaserade värdekedjan från jord till bord. Enligt livsmedelsminister Jacob Jensen ska planen sprida inspiration för grön mat i resten av världen.