Lrf 2019Styrelse 27 Borgstrom
Den svenska bondeordföranden Palle Borgström varnar för en kostnadskris inom jordbruket. FOTO: LRF
Jordbruk EU Marknad

Svenska jordbruk
lider av kostnadskris

De stigande priserna på insatsvaror och energi har föranlett en kostnadskris inom det svenska jordbruket. Var fjärde jordbrukare har redan dragit ned sin verksamhet och fyra av tio bönder planerar att minska produktionen under detta år.

Siffrorna framgår av en enkät som Lantbrukarnas Riksförbund har genomfört hos 545 medlemmar. Organisationens ordförande Palle Borgström är bekymrad över det allvarliga läget, som han vill diskutera med jordbruksminister Anna-Caren Sätherberg.

Enligt Borgström varnade LRF redan i november förra året för den allvarliga utvecklingen. Då lade organisationen fram siffror som visade att det stigande priset på insatsvaror belastar jordbruket med 4,1 miljarder kronor, motsvarande drygt 390 miljoner euro.

Bara två månader senare hade kostnadsnivån stigit till 5,7 miljarder kronor eller drygt 540 miljoner euro. Vi har ett av världens mest djurvänliga och klimatsmarta jordbruk och får ändå inte ekonomin inte ihop, fastställer Borgström.

Ekonomin har länge varit en akilleshäl i de svenska böndernas arbete för en hållbar framtid. Då en sådan kostnadschock når oss, saknas marginalerna. Läget har förändrats från bekymmersamt till allvarligt.

De viktigaste kostnadsposterna inom det svenska jordbruket är diesel, kvävegödsel, elektricitet och soja. En av fyra svenska jordbrukare har redan dragit ned verksamhet. Åtta av tio bönder säger att kostnadskrisen påverkar verksamheten negativt.

Det är varken bra för den enskilda bonden eller det globala arbetet för hållbarhet. Då blir vi ju tvungna att öka importen från länder som producerar mat på ett mindre hållbart sätt. Dessutom minskar försörjningstryggheten.

Borgström ska inom kort också diskutera problemet under ett möte med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. LRF-enkäten med de 545 medlemmarna genomfördes i medlet av januari.