Jordbruk EU Globalt Marknad

Danskt griskött erövrar Sydkorea

De tyska grisproducenterna förlorade på grund av svinpesten den lukrativa exportmarknaden Sydkorea. Bortfallet har med framgång övertagits av Danmark, som under fjolåret ökade sin export till Sydkorea med 175 procent.

Enligt marknadsanalytiker hos danska Landbrug & Fædevarer levererade den danska slakterikoncernen hela 21.300 ton griskött under 2021. Det motsvarar en ökning med 175 procent, jämfört med året innan.

Då Tyskland drabbades av den afrikanska svinpesten i september 2020 förlorade landet sin viktigaste exportmarknad. Under 2021 tappade de tyska exportörerna mer än 96 procent av grisexporten.

Danmark och några andra EU-länder har dragit nytta av marknadsluckan. Danmark blev under fjolåret Sydkoreas sjunde viktigaste leverantör av griskött. En del av den tyska exporten kunde ersättas av danska grisprodukter.

Den med avstånd viktigaste exportören av griskött är USA, som under fjolåret levererade 139.400 ton griskött till Sydkorea. Allt som allt importerade Sydkorea hela 431.900 ton griskött under 2020, vilket motsvarar en ökning med tre procent.

Sydkorea är en av världens största ekonomier. Med mer än 51 miljoner invånare är landet en betydande marknad för den danska slakterikoncernen. L&F betraktar Sydkorea som en viktig marknad, eftersom danska livsmedel har ett gott rykte i landet.

På grund av svinpesten har Tyskland förlorat flera viktiga marknader i Sydostasien. Tyskland saknar ett så kallat regionaliseringsavtal med de tunga länderna i regionen, bland dem Kina, Japan och Filippinerna.

Frånvaron av ett regionaliseringsavtal innebär att hela Tyskland automatiskt spärras av köparländerna ifall svinpest förekommer i landet. Det finns ingen chans att exportera kött ens från smittfria regioner.

Frankrike lyckades strax före julen öppna ett regionaliseringsavtal med Kina. Därmed får Frankrike fortsätta att exportera sina grisprodukter till Kina från franska regioner där smitta inte förekommer. Den tyska köttbranschen hoppas nu på ett motsvarande avtal.