P038064 196793
Agrarkommissionär Phil Hogan kritiserar brittiska premiärminister Boris Johnsons politiska stil. FOTO: EU
Jordbruk EU

Phil Hogan läxar upp Boris Johnson för dålig stil

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan har skarpt kritiserat Boris Johnsons brexitpolitik. Enligt Hogan är den brittiska premiärministern Johnson en fara för både den irländska fredsprocessen och relationerna till EU.

Hogans angrepp på Johnson betecknas som en allvarlig eskalation i grälet om brexit mellan EU och Storbritannien. Hogan underströk att EU inte kommer att ge efter för Johnsons krav att ta bort säkerhetsmekanismen backstop.

Backstop är en garanti som både Irland och Nordirland kräver för att trygga en så kallad mjuk gräns utan kontroller om britterna lämnar EU. EU-ledarna har hittills vägrat att diskutera Johnsons krav.

I ett tal förra veckan inskärpte Hogan att Johnsons kompromisslösa agerande bidrar till att ytterligare försämra relationerna till EU. Detta kan få allvarliga konsekvenser för britterna själva i förhandlingarna om ett handelsavtal med EU om brexit blir verklighet.

Personliga angrepp

Hogan påminde om att Storbritannien fortfarande utgår från egenskapen av EU-medlemsland. Detta kan få ett abrupt slut. Regeringen i London borde tänka på att Storbritannien behandlas som ett tredjeland efter ett utträde.

Hogan levererade också ett par personliga angrepp mot Boris Johnson. Han påminde om att Johnson enbart agerar som brittisk premiärminister med mandat från sitt eget parti. Till skillnad från tidigare premiärministrar har han inte valts av folket.

Hogan drog också paralleller till Winston Churchills beröm av de brittiska stridsflygarnas insatser under det andra världskriget. I ett tal betonade Churchill att aldrig har så många haft så få att tacka för insatserna i mänsklighetens konfliktfyllda historia.

Därmed avsåg Churchill piloterna i Royal Air Force, som framgångsrikt kämpade mot det tyska luftvapnet. Hogan vände på citatet och tillämpade det på Johnsons regering. Aldrig har så få lyckats åstadkomma så stor skada för så många, fastslog Hogan.

Siktar på att bli handelskommissionär

Enligt flera brittiska tidningar kan Hogans skarpa angrepp på Johnson samtidigt betraktas som ett försök att höja agrarkommissionärens egen profil inför valet av nästa EU-kommission.

Hogan är Irlands kandidat som kommissionär. Eftersom det är ytterst sällsynt att kommissionärer fortsätter på samma post i en ny EU-kommission, måste Hogan sikta på ett alternativt område för nästa mandatperiod.

I pressen har Hogan allmänt tippats som en kandidat för posten som handelskommissionär. I egenskap av agrarkommissionär har Hogan arbetat parallellt med handelskommissonär Cecilia Malmström och han anses ha goda chanser att få jobbet.

Hogan har exempelvis samlat poäng i förhandlingarna om det sydamerikanska handelsavtalet Mercosur. Med tanke på brexit kunde en irländsk handelskommissionär också bli en viktig markering av EU gentemot Boris Johnson.