20190710 Ep 090596 A Bbo 009
– Vi kommer inte att hinna diskutera och föra i hamn ett beslut om den nya jordbrukspolitiken i tid. Den gamla måste förlängas minst ett år, troligtvis två, konstaterar Paolo de Castro. FOTO: EU
Jordbruk EU

CAP-reformen skjuts upp
ett år - eller kanske två

Innan det är klart hur Brexit kommer att se ut blir det inga diskussioner eller beslut om EU:s jordbruksbudget för nästa år. Det konstaterar Paolo de Castro, som är ansvarig för jordbruksutskottets förhandlingar.

31 oktober närmar sig med stormsteg och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ser ut att vara beredd att ta smällen med en hård Brexit. Därför ligger alla budgetdiskussioner inom EU på is, i väntan på vad som händer. Det är 12 miljarder euros skillnad på ett utträde utan överenskommelse och en Brexit som skjuts upp två år.

– Vi kommer inte att hinna diskutera och föra i hamn ett beslut om den nya jordbrukspolitiken i tid. Den gamla måste förlängas minst ett år, troligtvis två, konstaterar Paolo de Castro.

Stöd även utan beslut

Kommissionären Phil Hogan har officiellt gett honom besked om att bönderna kommer att fortsätta få sina bidrag från 1 januari 2021, även utan ett beslut. Det har varit Hogan som drivit frågan om en ny jordbrukspolitik där de enskilda länderna får större ansvar för hur pengarna fördelas, något som det gamla jordbruksutskottet var starkt kritiskt till.

– De första kontakter tyder på att även det nya utskottet, som har hälften helt nya ledamöter, vill ha en förändring av kommissionens förslag. Hogan kommer inte att vara ansvarig för jordbruket i den nya kommissionen, så möjligheten till en bättre diskussion finns, hävdar de Castro, som själv blivit en möjlig kandidat nu när hans parti Demokratiska partiet kommit med i Italiens regering.

– Det viktiga är att vi får fram ett beslut som har en stor majoritet. En sådan viktig fråga som den övergripande jordbrukspolitiken går inte att rösta igenom med en handfull rösters övervikt. I dag finns en majoritet inom utskottet som vill ha antingen ett helt nytt förslag, eller stora förändringar inom det som finns.

Han har fått uppdraget att leda budgetförhandlingarna mellan jordbruksutskottet, parlamentet och kommissionen. Han sitter numera även med i EU:s budgetutskott, och har alltså en dubbel insikt i hur budgeten utvecklas.

Kritisk till Mercosur-avtal

– Även om vi inte vet i dag om kommissionens förslag på besparingar på fem procent, eller parlamentets om bevarad budget kommer att gå igenom, vet vi att beslutet påverkar jordbruket stort, eftersom 40 procent av EU:s budget går till jordbruket, konstaterar Paolo de Castro.

Jordbruksutskottet är kritiskt till den provisoriska överenskommelsen mellan EU och Mercosur, som representerar Sydamerikas länder. Det anser att den är obalanserad.

– Den har ingen positiv effekt för EU:s export, men ökar importen, speciellt av kycklingkött. Även om vi inte vill ha protektionism anser vi att det måste läggas mer tyngd vid möjligheter för Europas bönder, säger han.