Lpx 156320
Österrikes parlament har förbjudit glyfosat inom jordbruket, men beslutet står i konflikt med EU-rätten. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Marknad

EU-kommissionen nobbar
Österrikes glyfosatförbud

I slutet av juni röstade en majoritet i det österrikiska parlamentet igenom ett totalförbud mot ogräsmedlet glyfosat. EU-kommissionen reagerade raskt. Förbudet bryter klart mot gällande EU-rätt, lyder hälsningen från Bryssel.

Enligt hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis uppfyller det österrikiska parlamentets beslut inte EU-rättens formella krav. Glyfosat är en substans som är godkänd i EU fram till september 2022 och kan inte utan vidare förbjudas i ett medlemsland.

Formellt riktar sig Andriukaitis inte alls till det österrikiska parlamentet, där en knapp majoritet kuppartat röstade igenom ett förbud tidigare denna sommar. Svaret är riktat till den österrikiska EU-parlamentarikern Alexander Bernhuber, som ifrågasätter beslutet.

Bernhuber representerar en österrikisk bondeorganisation som inte är införstådd med politikernas handlande. Han har efterlyst ett ställningstagande från den ansvariga kommissionären, som nu har svarat på frågan.

Enskilda förbud bara i undantagsfall

Det var i princip väntat att kommissionen skulle ingripa. En knapp majoritet i det Österrikiska parlamentet hänvisade i sitt beslut till försiktighetsprincipen, men de flesta tvivlade redan från början över att beslutet alls skulle vara lagligt.

Enligt EU-förordningen får enskilda medlemsländer eller regioner bara i noga definierade undantagsfall förbjuda användningen av substanser som är godkända i den europeiska unionen.

Andriukaitis understryker att kommissionen har förlängt sitt godkännande av glyfosat på basen av entydiga vetenskapliga forskningsrön, som fastslår att glyfosatbaserade växtskyddsmedel kan användas utan risk i EU om säkerhetsbestämmelserna följs.

Inom ramen för gällande direktiv för en uthållig användning av växtskyddsmedel kan ett medlemsland besluta om icke-diskriminerande åtgärder som gynnar en icke-professionell användning av preparat med lägre risk, noterar kommissionären.

Österrike har emellertid inte lagt fram någon rättsakt för ett sådant förbud att införa växtskyddsmedel som baserar sig på glyfosat. Kommissionen hade inte meddelat om saken på förhand. Därmed bryter Österrike ett generellt förbud mot EU-rätten.

Glyfosatförbudet röstades i slutet av juni igenom i det österrikiska parlamentet av en majoritet, bestående av socialdemokratiska SPÖ med stöd av det högerkonservativa frihetspartiet FPÖ.

Små chanser för nationella regler

Majoritetsbeslutet syftade till att Österrike som första EU-landet skulle totalförbjuda glyfosat inom sitt område. SPÖ och FPÖ hänvisade till studier som hävdar att den verksamma substansen i ogräsmedlet kan framkalla cancer.

Den österrikiska delstaten Kärnten förbjöd som första region användningen av glyfosat för privatpersoner utanför jordbruket från slutet av mars 2019. Enligt de ursprungliga planerna skulle ett totalförbud införas, men initiativet strandade.

Enligt en rapport från universitetet i Wien är speciella förutsättningar nödvändiga för ett nationellt förbud mot glyfosat. En möjlighet är att presentera nya forskningsrön, som inte var kända då EU förnyade tillståndet för glyfosat i slutet av 2017.

Den andra möjligheten är att hänvisa till skadeverkningar som entydigt kan kopplas till glyfosat och som är specifika för ett enskilt medlemsland, i detta fall Österrike. Ifrågavarande problem får inte förekomma i något annat EU-land.