Arkiv

FM i plöjning ordnas i Kimito i höst

Kimito lantmannagille är värd för årets upplaga av finska mästerskapen i traktorplöjning. Tävlingarna ordnas 30.9-1.10 på Brusaby. Samtidigt ordnas också nordiska mästerskapen i traktorplöjning för juniorer.

SLC - 20220607 100111
”Bara fantasin sätter gränser för upplägget på Närmatsdagen”

Förberedelserna inför höstens närmatsdag är igång. I början av juni arrangerades det svenskspråkiga webbinariet ”Närmatsdagen – så här ordnar du ditt eget jippo” där det lades fram matnyttig information, tips och även konkreta erfarenheter av evenemanget.

SLC - Farmari1
Rundtur i Savolax inför Farmari 2022

Inför Farmari-utställningen som ordnas i St. Michel i månadsskiftet bjöds branschens medier senaste måndag ut på turné runt Södra Savolax för att bekanta sig med både utställare och arrangörer. LF deltog i resan som innefattade besök både i gröna skogar, på asfaltplan och hos en ex-minister.

SLC - Lego City Farm With Animals 60346
Bondgård från LEGO döms ut av aktivister

Leksakstillverkaren Lego lanserar en ny byggsats för barn som tematiserar en bondgård med människor, maskiner och djur. Nu får byggsatsen häftig kritik av djurrättsaktivister, som hävdar att gårdsidyllen förmedlar en felaktig bild av dagens djurhållning.

Ledaren: Mjölkgårdarna skulle behöva 200 miljoner nu

Enligt Lukes färska jordbruks- och livsmedelsöversikt skulle enbart Finlands mjölkgårdar behöva 200 miljoner euro mera i intäkter ännu under detta år för att kompensera de ökade produktionskostnaderna. Försörjningsberedskapspaketet på 300 miljoner, varav ungefär 210 miljoner går direkt till gårdarnas produktion, räcker alltså inte till när enbart mjölkgårdarnas behov av kostnadskompensation ligger på den här nivån, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Mjolk
Export/import

Ledarsticket: Den nya naturvårdslagen har lämnats till riksdagen

Vi har givetvis alltjämt ett konfliktförhållande mellan ekonomiska intressen och naturskydd. Den nya naturvårdslagen introducerar en mekanism som förpliktar till gottgörelse om man förstör naturvärden, en slags ekologisk kompensation, noterar Staffan Pehrman.

SLC - 20220606 200338
Vindkraftsparker kunde stärka kommunal ekonomi

Vörå kommun bör gå in för att profilera sig som en stark och flexibel pendlingsort i framtiden. Det gäller också att satsa på olika hållbara lösningar och samtidigt vara lyhörd för olika önskemål för invånarna. Detta betonades i samband med ett hållbarhetsseminarium på Norrvalla.

SLC - Bean Conv
Brittiska regeringen tillåter genredigering

Den brittiska regeringen har presenterat en lagstiftning som ska påskynda utvecklingen av genredigerade grödor. Den första produkten kan bli en tomat, som främjar kroppens upptagning av D-vitamin.

SLC - Kaskob1
Transporterna ökar – men Kasköbanan hotas fortfarande av nedläggning

Varutransporterna längs järnvägen från Kaskö till Seinäjoki har ökat mycket de senaste åren. Men trots det vill Trafikledsverket lägga ner den så kallade Kasköbanan. Nu är det upp till beslutsfattarna vilket öde den för skogsägarna viktiga banan går till mötes.

SLC - Aretsvaxt1
Årets kvalitetsproducent gillar att testa nya sorter

Han har gjort försök med minigurkor och bönor. Christer Lillandt har alltid gillat att ta in nya grödor i sin växthusodling. Det är en motivering till varför hans företag Lillandts Grönsaker Ab är årets kvalitetsproducent av grönsaker.

SLC - 20220601 095100
Tufft och kärvt för höståkerbönan i Finland

I höstas påbörjades en rad odlingsförsök med höståkerböna både i Österbotten och Nyland. Under vårmånaderna har det stått klart att grödan har mycket svårt att övervintra i det finländska vinterklimatet. Men odlingsförsöken kommer att fortsätta framöver.