Arkiv

Störningar i Viputjänsten – stödansökan förlängs

Jordbrukarnas samlade stödansökan pågår som bäst i e-tjänsten Vipu. Det har förekommit störningar i Viputjänsten och inloggningen i tjänsten. Av den orsaken förlänger Livsmedelsverket ansökningstiden för samlade stöd fram till 16.6.2022 kl.23.59.

SLC - Fu9 K Lowyaact1 H
Johnson vill ändra uppgörelsen om brexit

Efter brexit skulle det så kallade Nordirlandsprotokollet garantera en öppen gräns mellan Nordirland och EU-staten Irland. Premiärminister Boris Johnson vill ensidigt häva protokollet. Farmarna oroar sig över konsekvenserna.

SLC - Vaall22 5
Skördetidsprover viktiga för en kvalitativt god första vallskörd

Redan förra veckan inledde många producenter arbetet med den första vallskörden i Österbotten. En stor del av dem har också tagit skördetidsprover för att få optimalt protein- och energivärde. Att få en kvalitativt god skörd har aldrig varit lika viktigt som nu.

Bayer vann viktig process om glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer har för andra gången vunnit en rättsprocess i USA om eventuella hälsorisker med ogräsmedlet glyfosat.

SLC - Vaall5
Växtodlingsrapport: Nu riktas blickarna mot åtgärder för att trygga skörden

Vårsådden är i huvudsak slutförs i Finland. Korn- och rybssådden är delvis på hälft i Tavastland, delar av Satakunta och landets norra delar. Stråsädens utveckling är ungefär en vecka senare än i genomsnitt, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - D0261304 A9Fe 4Bbd 9D16 074D4916D684
Färre vitkindade gäss men de orsakade omfattande skador

Som mest fanns det en halv miljon gäss samtidigt i Finland. Skador orsakade av gäss bekämpades bland annat med drönare och gåsherdar. Skadorna uppskattas dock nå 2020 års nivå, uppger Miljöministeriet.

SLC - 1654772164234 20220609 Ep 132628 G Fma Ah 042 Download Large
EU:s klimatpaket tillbaka till utskottet

EU-parlamentet röstade senaste vecka om delar av klimatpaketet ”Fit for 55” utan chans till kompromisser. Den så kallade LULUFC-förordningen om högre kolinlagring inom markanvändning och skogsbruket gick däremot igenom.

Nordliga husdjursstöd ska i fortsättningen sökas varje år

Anmälningarna om deltagande i nordliga husdjursstöd som betalas i stödområde C har gällt tills vidare, men från och med nästa år ska gårdar med djur ansöka om nationella husdjursstöd årligen, meddelar Livsmedelsverket.

Fortsatta tröghetsproblem med nötkreatursregistret

I det nya nötkreatursregistret har förekommit tröghetsproblem efter att tjänsten öppnades för djurhållare 27.4 uppger Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har utrett orsakerna till tröghetsproblemen i samarbete med verkets partners och förbättrar fortlöpande informationssystemens funktion.

Avtalen om uppfödning av lantraser förnyas nästa år

Avtalen om uppfödning av lantraser förnyas år 2023. I fortsättningen löper avtalen över ett kalenderår. Avtal för 2023 kan sökas i e-tjänsten Vipu vid ingången av nästa år. Avtalsvillkoren ska uppfyllas från och med 1.1.2023, uppger Livsmedelsverket.

Kompensationsersättningen höjs

Den andel av kompensationsersättningen som finansieras helt med nationella medel höjs genom ett tilläggsanslag av engångskaraktär för 2022 i syfte att trygga den nationella försörjningsberedskapen med anledning av krisen i Ukraina, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - 10132020112643 Pm
Argentina godkänner kommersiellt GMO-vete

Argentina har som första land i världen godkänt odling av ett gentekniskt förändrat vete för kommersiella syften. Den inhemska sorten HB4 har utvecklats av det argentinska företaget Bioceres, men det största intresset finns i grannlandet Brasilien.