Arkiv

SLC - Farull Pa Taggtrad 2
Landskapsregeringen polisanmälde betesprojekt med virtuell stängsling

Ålands landskapsveterinär har polisanmält Ålands Hushållningssällskap för brott mot djurskyddslagen på grund av pilotprojektet med virtuella stängsel som Landsbygdens Folk berättade om förra veckan.

SLC - Mats Nylund 1
SLC:s styrelse kräver kraftåtgärder av hela livsmedelskedjan

Producentpriserna på lantbruksprodukter i Finland har stigit för långsamt, särskilt inom husdjurssektorn. SLC:s styrelse kommer med en stark uppmaning till alla aktörer i livsmedelskedjan att ytterligare öka sina ansträngningar för att få primärproduktionen lönsam.

Afrikanska länder köper argentinskt vete

Svåra konflikter påverkar världshandeln. Under det första halvåret 2022 har Argentina aldrig exporterat så mycket vete. På grund av kriget i Ukraina importerar de afrikanska länderna betydligt mer vete från Argentina.

SLC - Storm1
Oväder förorsakade kaos i Mellaneuropa

Senaste veckoslut var vått och stormigt i mellersta Europa. Särskilt hårt drabbades Frankrike, men också Tyskland och Österrike måste kämpa med ovädret. Odlarna räknar med omfattande skador på grödorna.

SLC - Lpx 00161510
EU-revisorerna är missnöjda med jordbrukets klimatskydd

EU använder klimatrelaterade mål som inte alltid tjänar klimatskyddet. Detta gäller särskilt jordbruket, kritiserar EU:s revisorer. Enligt kommissionen har EU använt 20 procent av sina medel för klimatskydd, men EU:s revisorer ifrågasätter effekten.

SLC - Helena Fabritius
Odlare i Åboland får i höst lära sig riskhantering

Hur hantera riskerna på marknaden? Vad lönar de sig att odla? Hur gör man upp kontrakt? Hur skapa en tydlig strategi för gården? Frågorna tangerar innehållet i ett omfattande utbildningsprogram som startar i höst och riktar sig till odlare i Egentliga Finland.

SLC - Notregister Mikael Osterberg
Nötregistret skapar frustration bland producenterna

Det nya nötregistret har skapat mycket huvudbry bland producenterna. Min gård-plattformen som tidigare fungerade väl är nu långsam, vilket försvårar vardagen för många. Plattformen Min gård fungerar alldeles för långsamt, vilket är tidsödande och får följder för verksamheten, påpekar Mikael Österberg som är mjölkbonde i Kimo.

SLC - Eb76B5B0 9415 4F27 9531 A3Fb4A4B1Da3
Ansökan om gipsbehandling har öppnat i hela Finlands kustområde

Ansökan om gipsbehandling av åkrar har öppnat. Gipsbehandling kan sökas av alla jordbrukare som har åkrar lämpliga för behandling.

Glyfosat klassas inte som cancerrisk

Ogräsmedlet glyfosat kan inte klassificeras som cancerframkallande substans. Det är slutsatsen av en bedömning som har genomförts av EU:s kemikaliemyndighet Echa. Myndigheten har därmed inte ändrat sin bedömning från 2017.

De slutliga nivåerna för EU:s direktstöd 2021 fastställda

Regeringen har fastställt de slutliga nivåerna för 2021 för direkta jordbruksstöd som helfinansieras av EU. Direktstöd är grundstöd, förgröningsstöd, stöd till unga jordbrukare samt produktionskopplade bidrag för nötkreatur, får och getter samt bidrag för jordbruksgrödor för vissa specialväxter.

Extraordinärt anpassningsstöd för svin och fjäderfä och trädgård i södra Finland

Regeringen har godkänt ett förslag om ett extraordinärt anpassningsstöd som ska betalas på grund av Ukrainakrisen och riktas till svin- och fjäderfähushållningen och trädgårdsodlingen i stödområde AB i södra Finland, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Examinerade från utbildningarna inom naturbruk

Examinerade från Yrkesakademin, Optima och Axxell Brusaby.