Arkiv

SLC - Matskolan Kati Laszka 9721 Scaled
4H:s Matskolan fyller 10 år

I tio år har barn lärt sig om matlagning och matens väg från jord till bord på 4H:s Matskolan. I år ordnas dessutom rekordmånga Matskolor runt om i Finland.

SLC - Must1
Helsingforsare startade musteri och söker nu efter rabarberodlare

Det började med att de köpte en herrgård på landet. Herrgården hade en äppellund som producerade för mycket äppel, vilket ledde till äppelångest. Ett år senare fanns det ett nytt musteri i en container med ett gårdscafé intill. Möt helsingforsarna som lämnade byggkonsult- och riksdagsassistentjobb för att driva ett företag som minskar på vårt äppelsvinn.

SLC - Virtuell Dsc06821
Virtuella stängsel kan gynna både ekonomin och miljön

Virtuella stängsel kan vara lönsamma också på gårdar med många djur trots att ett halsband för nötkreatur kostar 290 euro. Det visar en färsk studie från fyra åländska gårdar med nöt- och fåruppfödning.

SLC - Mjolkny2
Sofia Rönn är Maitosuomis nya kvalitetsspecialist i Österbotten

Under våren har Osuuskunta Maitosuomi fått en ny medarbetare i Sofia Rönn. Hon har titeln kvalitetsspecialist och har har också ansvaret för den svenska servicen. Jag vill ha god kontakt med gårdarna, säger hon.

SLC - Lpx 00153824
EU överväger dispens för växtföljd med vete

EU-kommissionen överväger att skjuta fram nya CAP-regler för växtföljd för att trygga en rikligare veteförsörjning. Åtgärden skulle stimulera jordbrukarna att odla mer vete för att kompensera bortfallet av de viktiga veteleveranserna från Ukraina.

SLC - Framtid
Skogsbruket i skärgården går bra – men debatten om skogen oroar

Skogsbruket fungerar bra i dag, inte bara på fastlandet utan också i skärgården.

Skogskultur premierade

Föreningen för Skogskulturs informationspris år 2022 går till Lars-Åke ”Laska” Ekman. Ekman, som arbetar på Finlands skogscentral, mottog informationspriset på förra veckan i samband med föreningens sommarexkursion.

Kommentaren: Importstoppet är en möjlighet för skogsvården

Vi kan se importstoppet av virke som en möjlighet att förbättra våra egna skogars skick, påpekar Tage Fredriksson, branschchef på Bioenergi rf.

EU-utskott vill omklassifiera biomassan som icke-förnybar energi

Som en pik i det pågående geopolitiska virrvarret beslöt EU-parlamentets miljöutskott nyligen att omklassifiera biomassa, eller ”primära skogsbränslen”, som icke-förnybar energi.

SLC - Skogsvag
Nytt projekt skall kartlägga skogsbilvägarnas skick

Skogsbilvägarna är livsviktiga för Finlands ekonomi, men deras skick har länge varit ovisst. I sommar startas ett nytt projekt som skall kartlägga det privata vägnätverket. Projektet är av stor betydelse med tanke på energiomställningen och självförsörjningen.

SLC - Mickelso 1 Webben
Ökad efterfrågan på tallplantor efter granbarkborrens angrepp

De stora skador som granbarkborren åsamkat skogsbruket i mellersta och södra Sverige har skapat en växande efterfrågan på tallplantor. – Förr dominerade granen med närmare 70 procent, men i år är det cirka 60-40 till tallens fördel, berättar Niclas Lindholm, som driver Mickelsö handelsträdgårds plantskola i skärgårdskommunen Vårdö på Åland.

Granbarkborrarna har åter svärmat på Åland

Granbarkborrens svärmning började i år på Åland under vecka 20, vilket var en vecka senare än i fjol.