Arkiv

SLC - Vindmolla2
Inlämnade motioner och SLC-styrelsens motionssvar inför förbundskongressen 2022

Under våren lämnade SLC:s lokalavdelningar in motioner inför kongressen till centralstyrelsen för behandling. Ett genomgripande tema var kommunikation – både inom organisationen samt mellan organisationen och samhället. Därtill kom ärenden gällande samhällsplanering och jakt.

SLC - 50022553672 83B4Ea36Cb O
EU-kommissionen utreder spegelklausuler för importmat

EU har rätt att införa så kallade spegelklausuler för importerade jordbruksprodukter. Så lyder EU-kommissionens tolkning av en utredning som denna vecka presenterades på ministermötet i Luxemburg.

Ledaren: Sanktionerna och den europeiska verklighetsflykten

Vi har haft en naiv bild av Ryssland, världen och oss själva som vi måste komma över. Rent konkret innebär detta inte bara en omvärdering av den egna produktionsförmågan, utan också att vi får fram en realistisk bild av vår position i världen, påpekar Nicolas von Kraemer.

SLC - Krita
Krita

Webbenkät om odlingssäsongen

Under växtsäsongen kommer MTK och SLC att kartlägga hur odlingssäsongen framskrider i Finland. Organisationernas experter använder informationen för att sammanställa en helhetsbild av odlingssäsongen och som grund för intressebevakning.

SLC - Narmat
Närmatsdagen hålls 10.9

Den landsomfattande Närmatsdagen ordnas igen den 10 september 2022. Tidigare gick dagsevenemanget under namnet Köp av bonden!-dagen. Redan nu kan du anmäla din gård som arrangör på närmatsdagen.fi för att hålla öppen gård på Närmatsdagen i september.

Hög självförsörjning på Åland

Av fem nordiska öar har Åland den högsta självförsörjningsgraden beträffande livsmedel.

SLC - Ym 20131
Ansök om gipsspridning inom juni

Den avgiftsfria gipsansökan för kustområdet öppnades den 7 juni. Det gäller dock att observera att ansökan för tillfället är öppen endast till slutet av juni. Området för spridningen av gips ökades i år till hela Finlands kustområde och målet är att behandla tiotusentals hektar åker som lämpar sig för gipsspridning på kustområdet.

SLC - Dsc 2802
Ukrainare fick nytt hem på bondgård i Ingå

När Ryssland inledde fullskaligt krig mot Ukraina den 24 februari behövde jordbrukaren Karl ”Kalle” Åberg i Ingå inte fundera länge. På stående fot erbjöd han husrum åt alla de ukrainare som någonsin jobbat hos honom. Också deras barn och familjemedlemmar var välkomna.

SLC - Alfons Alands Landskapsregering
Ministern synar polisanmälan mot Ålands Hushållningssällskap

Ålands landskapsregerings utvecklingsminister Alfons Röblom är beredd att försöka räta ut alla frågetecken kring landskapsveterinärens polisanmälan av Ålands Hushållningssällskap för pilotprojektet med test av virtuella stängsel på Åland.

Nyröjningar behöver inte vara anmälda i årets stödansökan för att undvika vallplikt

Nyröjningar behöver inte vara anmälda i årets stödansökan för att man ska undvika kravet på att odla vall på dem nästa år. Det borde räcka att nyröjningar är i odlingsskick före ingången av 2023 för att man slipper kravet. Detta enligt livsmedelsverket.

SLC - Lpx 00113362
Ukraina beräknas skörda upp till 20 miljoner ton vete

Det ukrainska jordbruksministeriet uppskattar årets veteskörd till omkring 20 miljoner ton, mot 33 miljoner ton förra året. Hela spannmålsskörden beräknas till mellan 48 och 50 miljoner ton, men förlusterna är betydande och lagerkapaciteten är otillräcklig.