Tema

Maximibeloppet för gårdsbrukets
utjämningsreservering höjs från
och med skatteåret 2024

Enligt en lag som trädde i kraft från och med årsskiftet ska beloppet på den utjämningsreservering som på skatteblankett 2 får dras av från jordbrukets inkomster höjas från nuvarande 13.500 euro till 25.000 euro.

Det här sker dock först från och med skatteåret 2024 och därmed kan man tidigast använda sig av förändringen i jordbrukets skattedeklaration i början av nästa år. Syftet med förhöjningen, och ändringen i inkomstskattelagen för gårdsbruk, är att beakta strukturutvecklingen inom jordbruket och möjliggöra en bättre utjämningsreservering för dagens allt större jordbruksenheter.

Utjämningsreserveringen gör det möjligt att överföra beskattningsbar inkomst för jordbruk att beskattas under senare år.

En utjämningsreservering ska användas för investeringar eller inkomstföras senast under det tredje skatteåret efter det att reserveringen gjorts. Utjämningsreserveringar bildas och används separat för varje gårdsbruksenhet. En tidigare bildad reservering får alltså inte användas för jordbruksinvesteringar på en annan gårdsbruksenhet.

Man ska allokera inkomsterna och utgifterna i anteckningarna till gårdsbruksenheten ifråga, eftersom varje gårdsbruksenhets grunder för utjämningsreserveringen ska framgå av anteckningarna.

Den ifrågavarande ändringen beräknas minska statens skatteinkomster med ungefär 13 miljoner euro per år under 2024-2026 och med cirka tre miljoner euro år 2027. Senare väntas ändringen dock medföra ökade skatteinkomster.