SLC: God djuromsorg ska synas i priset

Det är genom bondens dagliga skötsel och omsorg som man inom djurhållningen säkrar en god djuromsorg.

SLC - Styrelseni Borga 1
SLC:s styrelse höll sommarseminarium i östra Nyland

Under måndagen och tisdagen samlades SLC:s förbundsstyrelse till ett seminarium i östra Nyland för att diskutera de temaområden man kommer att jobba med under det kommande året. Samtidigt vill man också lägga sista handen vid valprogrammet för riksdagsvalet.

SLC: Spannmålspriserna måste upp

Sommarens exceptionella torka ser ut att på många håll ge en mindre spannmålsskörd än normalt. Att utbudet av spannmål därmed balanseras upp måste ha en positiv inverkan på de inhemska spannmålspriserna, fastslår SLC:s styrelse.

ÖSP:s styrelse: Producentpriserna måste höjas nu!

ÖSP:s styrelse välkomnar höjda spannmålspriser. Men samtidigt konstateras att det föranleder högre foderkostnader för husdjurssektorn. Det måste kompenseras via höjda producentpriser för kött- och mjölkproducenter.

SLC - Boosti
BOOSTI-träff och bastukväll för unga hos Yara

Senaste fredag ordnade BOOSTI-projektet bastukväll på Yaras försöksgård Kotkaniemi i Vichtis. Yaras utvecklingschef Katja Alhonoja presenterade Yaras provrutor.

SLC - Susanne West
Lönsamheten och extremväder givna diskussionsämnen i höst

Susanne West gör comeback i ÖSP-sammanhang i höst efter föräldraledigheten. West åtar sig uppdraget som tf verksamhetsledare samtidigt som ÖSP:s ordinarie verksamhetsledare Madelene Lindqvist i sin tur blir föräldraledig.

SLC - Budget
Regeringen återkommer om krishjälp och vill slopa anslaget till gårdsbrukets utvecklingsfond

Regeringen återkommer till jordbrukets svåra situation i anslutning till budgetmanglingen i slutet av månaden. Den informationen kom fram onsdag kväll då finansminister Petteri Orpo (saml) redogjorde för sitt ministeriums beredning av förslaget till statsbudget för 2019.

SLC välkomnar initiativ om vattenvårdsprogram

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. välkomnar miljöminister Kimmo Tiilikainens initiativ att lägga i en högre växel i vattenvårds- och markstrukturfrågor.

SLC - Slc Rapport 1
36.000 gårdar kvar i Finland 2025

Man räknar med att det finns litet på 36.000 gårdar kvar i Finland 2025 med i medeltal 64 hektar per gård. En viss optimism tycks råda hos jordbrukarna trots att många gått igenom en svår period. Således tror de flesta på en bättre lönsamhet 2025 än nu,

SLC - Kop Av Bonden
Köp av bonden!-dagen 15.9: Anmäl din gård på köpavbonden.fi

Den 15 september hålls den nationella Köp av bonden!-dagen för tredje gången.

SLC - Sommaresa0712
Underbara kvinnor vid vatten

Åbolands skärgård var målet för den årliga sommarutfärden som ordnas av SLC Nylands kvinnoutskott. Bland programpunkterna fanns en båttur till Örö i Skärgårdshavet.

10 vann Bonden behövs t-skjorta på Okra-mässan

Under sommarens Okra-mässa kunde besökare i SLC:s och LF:s monter delta i en gissningstävling. I gissningstävlingen deltog 355 svaranden och rätt svar var 52 potatisar.