Examinerade från Yrkesakademin hösten 2022

Här publiceras endast namnen på de som gett tillstånd att publicera namn i massmedier.

Ändringar i stödsystemet för skogsbruket

Eftersom det stödsystem som baserar sig på den temporära lagen om finansiering av hållbart skogsbruk, dvs. den så kallade Kemera-lagen, kommer att upphöra, har tidsfristerna för att lämna in ansökan om stöd och kompletterande uppgifter och beviljandet av extra tid för att verkställa åtgärder preciserats, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Naturresursinstitutets utredning om markanvändningssektorns nettosänkor har blivit klar

De mest betydande orsakerna till att skogarnas effekt som nettokolsänka har minskat är en långsammare skogstillväxt, avverkningsvolymen och ett nytt sätt att bedöma utsläppen från marken, konstateras i en rapport som Naturresursinstitutet publicerade den 21 december, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Den nya PEFC-standarden är godkänd

Skogscertifieringssystemet PEFC:s nationella standard för skötseln och användningen av skog i Finland har godkänts internationellt.

SLC - Matias Verhola
Skogspris gick till Pojoföretagare

Firma Mauri Verhola har utsetts till Årets skogsentreprenör i Svenskfinland 2022 av Föreningen för Skogskultur r.f. Snygga avverkningar och nöjda kunder är något av ett varumärke för Mauri och Matias Verhola, far och son.

SLC - 19 Arig Poppelplantage Utanfor Uppsala Foto Almir Karacic
Snabbväxande poppel kan frigöra mark för livsmedelsproduktion

Svenska forskare har utvecklat en ny modell för produktion av textil och biobränsle från snabbväxande poppel. Genom att tillåmpa hållbara katalysmetoder på poppel som odlas i nordiskt klimat kan efterfrågan på bomull minska. Därmed blir det möjligt att omvandla stora arealer av jordbruksmark från att producera bomull till att odla livsmedel.

SLC - Naturvardslag Metso
Naturvårdslagen antogs av riksdagen

Riksdagen har godkänt den nya naturvårdslagen och lagen träder i kraft den 1 juni 2023.

Statsunderstöden för reparation av enskilda vägar höjs

Regeringen har utfärdat en förordning om en temporär ändring av förordningen om enskilda vägar för åren 2023-2025. Under dessa tre år kan väglag få statsunderstöd bland annat för att förbättra enskilda vägar med en större understödsprocent än för närvarande, meddelar Kommunikationsministeriet.

SLC - Vitsvans
Förvaltningen av stammen av vitsvanshjort utreds

Det ska inledas en utredning där vitsvanshjortens roll bedöms ur olika synvinklar. I utredningen hörs berörda gruppers synpunkter på regleringen och förvaltningen av stammen samt om mål och utvecklingsbehov med tanke på viltvården, naturvården, den biologiska mångfalden samt matkulturen och turismen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Dsc07730
Vindkraften sätter snurr på åländska penningflödet

Långnabba vindkraftspark på randen till Ålands hav i Eckerö har fått en drömstart för sina 10 vindmöllor som varit i full drift sedan månadsskiftet april-maj i år. Med dagens höga elpriser behöver de åländska skattebetalarna inte heller punga ut med de subventioner i form av produktionsstöd som landskapet garanterat.

SLC - Pgp 4596B
EU-ministrar värnar om skogsländernas kompetens

Skogen och EU:s skogsstrategi stod på dagordningen då de europeiska jord- och skogsbruksministrarna på måndagen samlades i Bryssel. Ministrarna krävde också att tillgängligheten på gödselmedel måste tryggas till överkomliga priser.

LPA slutar använda Suomi.fi-tjänsten

I början av juni i år tog LPA i bruk tjänsten Suomi.fi för brev, beslut och fakturor, men på grund av kundresponsen har LPA beslutat att inte längre använda tjänsten från och med 15.11.2022.