Skogsbruk

Metsä Group stärker
praxis för skogsbrukets
ekologiska hållbarhet

Metsä Groups nya program för ekologisk hållbarhet har ökad kolbindning i skogarna, tryggande av skogsnaturens mångfald och förbättrande av vattenskyddet bland målsättningarna.

Metsä Group förnyade sina strategiska mål för hållbar utveckling under våren 2019. Målsättningarna som sträcker sig till 2030 omfattar hela koncernens verksamhet och även hela leveranskedjan.

– Skogsägarna gör redan en hel del för att främja skogsnaturens välmående. Metsä Groups ägarmedlemmar äger hälften av privatskogarna i Finland. Det är viktigt för hela landet att deras skogar också framledes vårdas på ett bra sätt och att våra tjänster och vår praxis kontinuerligt förbättras, säger Vesa Junnikkala, direktör för hållbar utveckling vid Metsä Group.

Mer död ved i skogen

Det är väsentligt att öka mängden död ved är väsentligt för att trygga skogsnaturens mångfald. Mängden död ved ökar man genom att lämna kvar naturvårdsträd som skogscertifieringen förutsätter och genom att lämna kvar befintlig död ved.

– Från och med ingången av 2020 har vi börjat tillverka fyra konstgjorda högstubbar per hektar i stället för tidigare två. Högstubbarna är nyttiga för hålbyggare och arter som är beroende av död ved. Vårt mål är att högstubbar skulle tillverkas på 90 procent av avverkningarna. Om det finns döda träd på ett avverkningsobjekt, strävar vi till att lämna 20 av dem per hektar, säger Junnikkala.

Skyddsbuskagen och vattenskyddet vid torvmarker är de väsentligaste av de övriga åtgärderna som ingår i Metsä Groups nya program för ekologisk hållbarhet. Till Metsäliitto hör cirka 103 000 skogsägare som äger närmare hälften av den privatägda skogen i Finland.