SLC söker jurist eller juridikstuderande för vikariat

Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds jurist kommer att vara tjänstledig från augusti till slutet av år 2019. SLC söker en jurist eller juridikstuderande som vikarie under denna period.

SLC - Pefc
PEFC-kriterierna revideras

Arbetet med att uppdatera kriterierna för PEFC-skogscertifieringen inleddes med ett konstituerande möte i början av juni där över 60 aktörer från olika sektorer deltog.

SLC - Sentinel 2 A Satellite
Satellituppföljning effektiverar övervakningen av avverkningar i hela Finland

Finlands skogscentral har tagit i bruk satellituppföljning av avverkningar i hela landet. Med hjälp av satellituppföljningen är det enkelt att jämföra anmälningar om användning av skog som skogsägare och virkesköpare lämnar in med verkställda avverkningar.

SLC - Skogskonjunktur
Konjunkturtoppen inom skogssektorn är förbi

Efterfrågan på skogsindustrivaror minskar till följd av att tillväxten i världsekonomin avtar och osäkerheten har ökat. Produktionsvolymerna minskar dock inte nämnvärt i år. Volymerna avverkat industrivirke och rotpriserna på timmer sjunker jämfört med året innan, framgår av Naturresursinstitutets konjunkturrapport för skogssektorn.

SLC - Rotpris
Höga rotprisinkomster 2018

Rotprisinkomsterna steg till 2,66 miljarder euro 2018. I jämförelse med året innan ökade de reella inkomsterna med 14 procent och var nästan en fjärdedel högre än genomsnittet under de senaste fem åren, anger Naturresursinstitutets statistik över rotprisinkomster.

Större stamvedsuttag 2018 än någonsin tidigare

Ifjol avverkades sammanlagt 78 miljoner kubikmeter stamved. Enligt Naturresursinstitutets virkesuttagsstatistik ökade den avverkade volymen med nästan sex miljoner kubikmeter jämfört med året innan och slog därmed nytt rekord.

Beviljande av miljörelaterade tillstånd ska bli smidigare nästa år

De lagar som gäller modellen med ett enda serviceställe träder i kraft 1.9.2020. Målet med reformen är att genom samordning av miljörelaterade tillståndsförfaranden se till att kunden kan uträtta tillståndsärenden så smidigt som möjligt, meddelar Mijöministeriet.

riksdagens utskott

SLC-medlemmen Anders Norrback har utsetts till medlem i riksdagens jord- och skogsbruksutskott. Han är också medlem i i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet och ersättare i stora utskottet. I kommunikationsutskottet och lagutskottet sitter för sin del SLC-medlemmen Sandra Bergqvist.

SLC - Skog
Bråttom efter Alfrida med skogsplanteringar på Åland

Arbetet med avverkning och utdrivning av virket efter stormen Alfridas härjningar på Åland har löpt bra och nu uppmanar Ålands skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman skogsägarna att försöka komma igång med återplanteringar så fort som möjligt.

SLC - W Lulucf Luke 1
Luke fortsätter granska Finlands LULUCF-siffror

Naturresursinstitutet Luke fortsätter granska jämförelsenivåerna för de finländska skogarna för att kunna beräkna kolsänkan för 2021-2025. Den specificerade jämförelsenivån är inklusive träprodukter - 38 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Utan trädprodukter är den - 31 miljoner ton per år. Senast under 2020 kommer EU-kommissionen att slå fast jämförelsenivån för Finlands kolsänka.

SLC - Dsc 1660
Kari leder utvecklingsprojekt för ökat trähusbyggande

Den större miljömedvetenhet och det utpräglade klimattänkande som kännetecknar dagens samhälle banar väg för ökat trähusbyggande i framtiden. Det framhåller Kari Saulamo som koordinerar ett utvecklingsprojekt i Österbotten och Mellersta Österbotten.

SLC höll sig framme i förhandlingarna om regeringsprogrammet

SLC har agerat aktivt gentemot de politiska partierna inför regeringsbildandet. Bland annat om detta påminner SLC:s ordförande Mats Nylund i sin genomgång av regeringsprogrammet under förbundsfullmäktiges vårmöte i Helsingfors i tisdags.