Jordbruk Skogsbruk

MTK uppdaterade sitt program
för biologisk mångfald

MTK har uppdaterat sitt program för biologisk mångfald med konkreta åtgärder för jord- och skogsbruket. Samhället måste däremot också dra sitt strå till stacken, understryker MTK:s miljöchef Liisa Pietola.

MTK har publicerat ett uppdaterat program för biologisk mångfald som riktar sig till jord- och skogsbruket. Programmet som presenterades på måndagen innehåller åtgärder för att skydda och främja biologisk mångfald i Finland.

– Programmet erbjuder konkreta lösningar både för enskilda gårdar och för bredare beslutsfattning inom samhället, sade MTK:s miljöchef Liisa Pietola.

Även SLC har varit med och format programmet genom representation bland annat i MTK:s mark- och miljöpolitiska utskott samt MTK:s skogsutskott. SLC har även ett eget miljöprogram som uppdaterats 2019.

– Biodiversiteten fortsätter att utarmas både globalt och i Finland, sade Pietola. Det ger utmaningar för jord- och skogsbruket, men samtidigt är de gröna näringarna en del av lösningen.

De åtgärder som presenteras är ett sätt att kommunicera ut att näringarna lyssnar på samhällets krav.

– Vi vill understryka att jord- och skogsbruket är starkt engagerade i arbetet för biodiversiteten. Mångfalden är ytterst viktig för att kunna producera mat och ekosystemtjänster även i fortsättningen. 

Det kräver däremot insatser av resten av samhället, inte bara av jord- och skogsbruket.

– Framför allt krävs det att de gröna näringarna har tillräckliga resurser för att genomföra åtgärder som främjar biodiversitet, sade Pietola. Det kan inte nog understrykas.

En stabil driftsmiljö, ekonomiska incitament och tillförlitlig information som ges genom rådgivning spelar också en viktig roll.

Fokus på frivilliga åtgärder

I det nya programmet föreslås bland annat att man istället för att införa nya restriktioner istället fokuserar på metoder som visat sig fungera, genom att erbjuda incitament och frivilliga åtgärder. När strategier görs upp bör mark- och skogsägarna höras, eftersom de ofta har den bästa praktiska kunskapen, sade MTK:s jurist Anna-Rosa Asikainen.

– Arbetet för mångfalden sker genom det dagliga arbetet på gårdarna, genom goda odlingsmetoder och skogsvård, påpekade Asikainen.

SLC och MTK har också inlett arbetet med jordbrukets klimatvägkarta i samarbete med Naturresursinstitutet Luke, berättade Pietola.

– Det är en klimatplan för jordbrukssektorn, och senare tas också skogsbruket med. Projektet ser över hur jordbrukets utsläpp föds och hur de kan förminskas.

Projektet är en del av det mål om klimatneutralitet 2035 som definierats i regeringsprogrammet. Avsikten är att klimatvägkartan offentliggörs i juni 2020.

MTK:s uppdaterade program för biologisk mångfald hittas här.

Mera info om SLC:s och MTK:s klimatvägkarta finns här.