Sommarjobbare 2 B Webben
I höst inleder Erik Sandvik andra årets studier till skogsbruksingenjör vid YH Novia i Ekenäs. Trots det är han redan anställd på SVF Österbotten. Behovet av kompetent personal är stort på grund av att det råder brist. Det här var en möjlighet jag inte kunde tacka nej till, säger Sandvik.
Skogsbruk Tema

Konkurrens om blivande
skogsbruksingenjörer

Intresset för skogsutbildningar har minskat de senaste åren. Därför har också konkurrensen om de som går dessa utbildningar hårdnat. När blivande kompetens hittas gäller det att slå till – som för Skogsvårdsföreningen Österbotten som nyligen knöt till sig Erik Sandvik.

– Det är brist på utbildade skogsfackmän, speciellt på svensk- eller tvåspråkiga. Varje år är nyrekryteringen en utmaning för oss och orsaken är att det utbildas för få skogsbruksingenjörer, säger Kjell Huldén, skogsvårdsinstruktör och teamledare för Skogsvårdsföreningen Österbottens södra område.

När rätt kompetens dyker upp gäller det därmed att handla snabbt. Det var precis vad ledningen för skogsvårdsföreningen valde att göra när Erik Sandvik, som inleder andra året av studier till skogsbruksingenjör i höst vid YH Novia i Ekenäs, kom på praktik för en månad sedan.

Efter midsommar anställdes Sandvik på heltid som ansvarig för skogsvården för hela området. Något som 24-åringen från Terjärv är mycket glad över.

– Det har varit två intensiva veckor eftersom jag nu blir utbildad till tjänsten som jag tar över efter midsommar. Jag kommer att arbeta och fortsätta studierna vid sidan av, så det blir mycket jobb på helger och kvällar de kommande åren.

– Men det är klart att det känns bra. Det är en otrolig möjlighet som skogsvårdsföreningen erbjuder och att ha ett arbete ger också en ekonomisk trygghet. Jag behöver exempelvis inte lyfta studielån längre, säger Sandvik.

Viktigt att finska skogen sköts

I likhet med många yrken inom jordbruket krävs någon form av specialintresse också inom det skogliga. Det menar Sandvik, som själv har vuxit upp i skogen och fått ett intresse därifrån.

– Förutom att jag har ett naturligt intresse för skogen tycker jag också om friluftsliv och rör mig gärna i skogen också på fritiden. Har man intresset för skog i sig från början bidrar det nog starkt till att man också kan tänka sig att jobba med de här frågorna, konstaterar han.

Sandvik har redan en utbildning som landsbygdsföretagare från Optima Lannäslund. Han har också utbildat sig på läroavtal till skogsmaskinförare. Men det som bidrog starkt till valet att fortsätta studera var insikten om att skogen måste förvaltas.

– Jag har rest till andra länder och sett bland annat Nederländerna och Belgien som inte har mycket skog. Det öppnade ögonen för mig och de möjligheter som vi har här. Vi är skogsblinda i Finland på grund av att vi har skog överallt, men för mig är det viktigt att vi tar hand om den. Och det bidrog till att jag nu sitter här, berättar han.

Sommarjobbare 1 A Webben
För organisationer som SVF Österbotten är rekryteringen av nya förmågor en utmaning, berättar områdesansvariga Kjell Huldén (till vänster). Orsaken är att intresset för att studera till skogsbruksingenjör har varit litet på senare år. Erik Sandvik (till höger) studerar som bäst till just det och är därmed attraktiv på arbetsmarknaden. Så attraktiv att ledningen beslöt att anställa honom efter praktiken.

Under praktikperioden har Sandvik fått bekanta sig närmare med olika typer av granskningar av bland annat drivningar och fältgranskningar.

– Det har varit mycket intressant och givande. Arbetsuppgifterna är varierande och om det regnar kan man planera en dag på kontoret och är vädret fint sticker jag till skogs. Just den variationen tycker jag om.

Enligt Kjell Huldén eftersträvar SVF Österbotten att ta in tre praktikanter varje år till alla tre team. På grund av bristen på studerande är det mycket viktigt för föreningen att få en bild av vilka resurser det finns på fältet.

– För oss är det viktigt att pejla läget just på grund av att det är så svårt att hitta nya förmågor. Bristen på blivande skogsfackmän bidrar också till att det är konkurrens mellan olika aktörer inom skogsbranschen. Så därför jobbar vi också aktivt med att lyfta fram att skogen innebär möjligheter för unga. Det finns en framtid med att arbeta inom skogen.

– Men situationen med att för få utbildar sig har oroat oss i flera år, tillägger Huldén.

Ser ett ökat intresse

Erik Sandvik, som alltså inledde studierna till skogsbruksingenjör i fjol, har dock noterat en liten förändring. Hans årskull är den största på länge vid YH Novia med 17 studerande.

Det är betydligt fler än de äldre åldersklasserna som har 4-8 studerande.

– Och vad jag har förstått är det också många sökande till höstens platser, så jag tror intresset har ökat. På vår klass är det också en blandning av studerande med olika bakgrund. Det är inte bara bondpojkar utan också regelrätta stadsbor som har blivit intresserade av skog. En orsak till det tror jag kan vara pandemin som gjort att fler börjat vistas mer i naturen. Det kan ha väckt ett nytt intresse, säger Sandvik.

Den nyheten gläder Huldén.

– Det låter lovande med tanke på att vi har en pensionsboom på kommande. Och vi fortsätter att vara aktiva mot unga studerande och skolorna för behovet av arbetskraft är stort.

Sandviks uppgifter som ansvarig för skogsvården blir att koordinera skogsarbetarna och entreprenörerna.

– Jag ser verkligen fram emot att börja lära mig de uppgifterna. Det känns som stora skor att fylla som andraårsstuderande, men jag känner mig redo. Erbjudandet som jag fick var för bra för att tacka nej till.