Pefc Spartrad
Minimikravet på antal sparträd ökar och stamgrovleken ökar från 10 till 15 centimeter på brösthöjd. ARKIVFOTO
Skogsbruk Tema

PEFC-kriteriernas revidering
förhoppningsvis snart klar

Revideringsprocessen för PEFC-certifieringens kriterier ser äntligen ut att närma sig mål. Henrik Holmberg, utvecklingschef vid Södra Skogsreviret, redogör för de största praktiska förändringarna för skogsägaren.

En av grupperna för kriterier är Främjande av skogens mångfald. Här ingår flera av de kriterier som har konkret betydelse för skogsägaren.

– Fördubblande av skyddszonernas areal vid vattendrag, till exempel myrar, källor och öppna mossor. I nuvarande PEFC-kriterier är det här 5-10 meter, fram över 10 meter. Ingen markberedning, stubbrytning eller samlande av GROT får heller ske på skyddszonerna, men så var det redan tidigare, säger Henrik Holmberg.

Antalet sparträd ökar

Minimikravet på antal sparträd ökar också. Fördubblande av sparträdens (naturvårdsträdsträd) antal, till en miljon kubikmeter nationellt.

– Nu är de 10 stycken per hektar, fram över 20 stycken. Enligt skrivningen i det gällande utkastet ska det vara fråga om 10 levande och 10 döda träd. Medeltalet på en viss stämpling är det avgörande, säger Holmberg.

För tillfället ska stamgrovleken vara 10 centimeter grova på brösthöjd, fram över 15 centimeter.

– Sparträden brukar hittas rätt så naturligt vid en specifik stämpling, jag tror att det blir på samma sätt också fram över trots att antalet ökar, säger Holmberg.

Man uppmanar också skogsägarna att lämna viltbuskage.

Pefc Vatten
Det blir allt striktare med nydikning och vattenskyddet på skogsmark. FOTO: Christoffer Thomasfolk

Vattenskyddet en kritisk punkt

Det blir allt striktare med nydikning och vattenskyddet på skogsmark. Just vattenskyddet och olika aspekter med det är det som en del myndigheter påtalat som särskilt kritiskt med PEFC-certifieringen.

Kriterium 17 gällande arbeten intill vattendrag innebär till exempel att markberedning inte kan utföras. Vid andra arbeten måste man beakta vattenskyddet överlag.

– I praktiken blir det mer krävande att dika och dränera i skogen fram över. Det kommer sannolikt att kräva mer utbildning för skogsfackmän och -entreprenörer som sysslar med det, säger Holmberg.

Plantskogsvården viktig också i framtiden

Tillräckligt mycket plantskogsvård behövs också förstås i rätt tid.

– Det förändras inte nu, men det har varit problem att komma upp till tillräckliga mängder plantskogsvård också med nuvarande kriterier i certifieringen, säger Holmberg.

Julgrananar och grönpynt kommer nu för första gången med i PEFC-certifieringen. Tidtabellen för förändringarna är den att man förhoppningsvis tar i bruk de nya vid 2022-2023 under 2023 gör den första auditeringen enligt de nya PEFC-kriterierna.

Pefc Henrik Holmberg
Henrik Holmberg, utvecklingschef vid Södra Skogsreviret. ARKIVFOTO