SLC - 50564961428 E9D4C8Fc53 O
Varginitiativet överläts till riksdagen

Medborgarinitiativet ”Inledande av stamvårdande vargjakt och förhindrande av vargskador” har på onsdagen överlåtits till riksdagen. Nu går processen med medborgarinitiativet vidare i riksdagen.

Kommissionen offentliggjorde rättsakt om skogliga referensnivåer

Europeiska kommissionen har gett ut en delegerad akt enligt LULUCF-förordningen om EU-ländernas skogliga referensnivåer 2021-2025. För Finlands del är siffrorna desamma som i kommissionens preliminära förslag från juli 2020.

SLC - Img 9157
Dödsbonas skogsägande har minskat de senaste åren

I Finland äger nästan 40 .000 dödsbon tillsammans 1,2 miljoner hektar skog. Under de senaste åren har många dödsbon av skatteskäl genomfört arvsskifte, sålt skogen på den fria marknaden eller anslutit sin skog till en samfälld skog, uppger Finlands skogscentral.

Tillväxten i stammen av vitsvanshjort har avstannat

Stammen av vitsvanshjort vintern 2019-2020 minskade från året innan med 2,5 procent, uppger Naturresursinstitutet.

Älgstammen minskade ifjol med 8,5 procent

Enligt Naturresursinstitutets uppskattning av storleken på älgstammen var stammen efter jakten hösten 2019 ungefär 87.200 älgar. Jämfört med året innan var stammen 8,5 procent mindre.

Driftsavbrott i Livsmedelsverkets och ministeriets e-tjänster 6-8.11

Livsmedelsverkets e-tjänster är ur bruk från och med fredag 6.11 kl.16.15.

SLC:s fullmäktigewebbinarium: Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen

Välkommen på SLC:s webbinarium ”Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen” för fullmäktigemedlemmar och medlemmar måndag 9.11 kl.9-12.

Smärre skattelättnader för lantbruksföretagare och markägare

Medieavgiften för Åland föreslås bli avdragsgill vid inkomstbeskattningen av näringsverksamhet och jordbruk från och med skatteåret 2021. Dessutom föreslås det att vissa stödåtgärder som används inom naturvården samt vatten- och havsvården och där stödet fås i annan form än pengar ska vara skattefria.

SLC - Ffd1
FFD: Viktigt att trygga matproduktionen när hungersnöden ökar globalt

Coronapandemin har gjort att hungersnöden i världen ökar. Food and Forest Development Finland FFD, där SLC är medlemsorganisation, jobbar på gräsrotsnivå för att småbrukare i hårt drabbade utvecklingsländer ska kunna förse sina familjer och samhällen med mat.

SLC - Traktorkliniken 1 Webben
Maskinverkstaden som växte sig ur huset

Traktorkliniken i Ingå är maskinverkstaden som växte sig för stor för sina gamla utrymmen på Nygrannas gård vid stamväg 51. Nu har Traktorkliniken öppnat dörrarna till den splitternya verkstaden drygt tio kilometer därifrån.

SLC - Kk2
Konekilleri i Jyväskylä – en lugn tillställning i pandemitider

Maskinmässan Konekilleri ordnades 8-10 oktober i Jyväskylä.

SLC - Rottne 1 C Webben
Rottnes skogsmaskiner vinner terräng i Finland

År 2015 gjorde svenska skogsmaskintillverkaren Rottne entré på den finska marknaden. Sedan dess har bolaget – via återförsäljaren Suomen Työkone Oy med huvudsäte i Seinäjoki – sålt över sextio maskiner i Finland.