SLC - Fmge1
ÖSP:s ordförande: ”Vi måste fortsättningsvis vara på vår vakt mot coronaviruset”

ÖSP:s fullmäktige sköt upp mötet i våras på grund av coronaviruset. I måndags ordnades både vår- och höstmötet virtuellt. En exceptionell och ovanlig situation – men mötet kunde genomföras utan några tekniska missöden.

Villkoren för stöd för beskogning preciseras

Ett lagförslag om beskogning av impedimentmark är just nu under behandling i riksdagen. Stödvillkoren som ingår i lagen ska preciseras genom statsrådets förordning som är på remiss fram till den 8 december.

Ökande sorkpopulation i år

Naturresursinstitutets uppföljning visar att sorkpopulationerna har ökat på stora områden efter våren 2020. I södra och östra Finland finns det på många ställen lika mycket sork som hösten 2019. Sorkpopulationerna har ökat också i västra och mellersta Finland.

SLC - Dsc 3060
Åland förlänger jakttid på rådjur?

För att öka avskjutningen av rådjur på Åland föreslås nu att den allmänna jakttiden förlängs till den 31 januari. Men näringsministern Fredrik Karlströms förslag om förlängda jakttider ännu inte har slagits fast i landskapsregeringens plenum.

SLC - Slc Nyland 1
SLC Nyland höll höstmöte i hybridform

SLC Nylands I viceordförande Erik Perklén från Sjundeå avgår och ersätts av Peter Österman från Ingå. Österman har tidigare varit förbundets II viceordförande. Joel Rappe från Tenala-Bromarf väljs nu till II viceordförande. Som ny ledamot i SLC Nylands förbundsstyrelse valdes Kristoffer Nilsson, ung mjölkproducent från Liljendal, i stället för Carolina Sjögård, som undanbett sig återval.

Gröna näringarna centrala för satsningar på återhämtning och klimat

Covid 19-pandemin har visat livsmedelsproduktionens vikt för samhället. Såsom alla sektorer i samhället har även lantbruket och de gröna näringarna påverkats av pandemin. Men sektorn har även en central roll för återhämtningen och omställningen till ett klimatneutralt samhälle, påpekar SLC Nylands höstmöte i ett uttalande.

EU:s skogsstrategi utvecklas i rätt riktning

EU:s nuvarande skogsstrategi löper ut efter 2020. Nästa skogsstrategi borde ha presenterats redan i slutet av detta år, men planerna har försenats. EU:s jordbruksministrar diskuterade läget vid sitt möte på måndagen.

SLC - Saab Jer8278
Vattenskopande EU-flyg släcker svåra skogsbränder

Sommaren 2019 härjade ovanligt många skogsbränder i EU. Trots detta lyckades räddningstjänsterna rätt effektivt förebygga personskador och dödsfall. Bara tre dödsfall räknades in i samband med skogsbränder. Detta ses som ett resultat av EU:s starka satsning på riskhantering och en uppgradering av mekanismerna för civilskyddet.

SLC - Jaktproblem1
Vargen påverkar älgjakten negativt i Sydösterbotten

Älgjakten är i full gång i Österbotten. Men vargen är fortfarande ett stort problem för många jaktlag i landskapet. Pörte jaktlag har levt med varg i området i tre år och rovdjuret skapar stort huvudbry för jägarna.

SLC - Slcwebb
SLC:s fullmäktige: Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen för lantbruket

Jord- och skogsbruket har under det senaste året satt i en högre växel för att minska näringarnas klimat- och miljöpåverkan och öka kolbindningen. Under SLC:s förbundsfullmäktiges andra webbinarium presenterades klimatvägkartorna för jordbruket och skogssektorn samt det kommande vattenvårdsprogrammet.

9 miljoner till klimatsäkert jord- och skogsbruk genom programmet Fånga kolet

Jord- och skogsbruksministeriet har utlyst en omfattande forsknings- och innovationsfinansiering på ca 9 miljoner euro för projekt som ska producera information om sätten att stärka klimatsäkerheten inom jord- och skogsbruket. Det treåriga forsknings- och innovationsprogrammet Hiilestä kiinni (Fånga kolet) är en central del av markanvändningssektorns klimatåtgärder i enlighet med regeringsprogrammet.

SLC - Johnny Sved Eva Sandberg Kilpi
Stor efterfrågan på agrologer och skogsbruksingenjörer

Under de senaste åren har i genomsnitt 13 agrologer och 6 skogsbruksingenjörer per år utexaminerats från YH Novia. Men det regionala behovet ute på fältet är större än så och svenskspråkiga experter behövs i alla sektorer inom de gröna näringarna.