P034522008401 787058
Finland har tagit över ordförandeskapet för EU. Det kan bli en ovanligt bråd period. FOTO: EU
Jordbruk Skogsbruk EU

Finland kan få stressigt
som EU:s ordförandeland

Finland har från början av juli avlöst Rumänien som ordförandeland för EU. Det blir en ovanligt bråd period med många tunga frågor som pockar på en lösning. EU:s långtidsbudget, CAP-reformen och Brexit är bara några exempel.

Det finländska ordförandeskapet infaller under en tidpunkt då det nya parlamentet inleder sitt arbete. En ny EU-kommission tillträder senare i höst. De stora svårigheterna för medlemsländerna att enas om en kandidat för EU-kommissionen bådar inte gott.

I egenskap av ordförandeland saknar Finland inflytande på personfrågor och andra politiskt tillspetsade tvister. Ordförandelandet ska hålla ordning på den europeiska unionen, söka kompromisser och se till att viktiga frågor avancerar som avsett.

Långtidsbudget, CAP och Brexit

Finland har tidigare fungerat som ordförandeland åren 1999 och 2006. Ordförandelandets fackministrar leder respektive ministerråds möten. Det innebär exempelvis att jord- och skogsbruksminister Jari Leppä ska leda jordbruksministrarnas möten.

Det finländska ordförandeskapet kan bli ovanligt arbetsdrygt, eftersom flera viktiga och omstridda frågor pockar på snabba lösningar. Sådana tunga frågor är långtidsbudgeten, CAP-reformen och Brexit.

Långtidsbudgeten och CAP-reformen hänger ihop, eftersom också jordbrukspolitiken är en fråga om pengar. Agrarkommissionär Phil Hogan eftersträvade enighet om CAP-reformen redan under sommaren men medlemsländerna var inte med på noterna.

Under hela den pågående CAP-processen har Hogan försökt skynda på tidtabellen för den kommande jordbruksreformen. Målet var att åtminstone få ihop en gemensam position under Rumäniens ordförandeskap men tåget hann redan gå.

Medlemsländerna betonar att budgeten först måste spikas, åtminstone i huvuddrag. Utan konkreta siffror saknas varje bas för en jordbruksreform. Hogan försöker skynda på processen och hänvisar till att kommissionens mandat går ut i slutet av oktober.

Brexit är ett enda kaos

Budgetkommissionär Günther Oettinger efterlyser snabba beslut om finansieringen. Han argumenterar igen en gång för nedskärningar inom jordbruket i nästa långtidsbudget för perioden 2012-2027. Den oklara situationen kring Brexit gör kalkylerna osäkra.

Brexit är fortfarande ett enda kaos och ingen förefaller att veta hur alltsammans kommer att sluta. Den svåra frågan kring gränsen mellan Irland och Nordirland är lika olöst som tidigare, fastän tiden går.

Ingen av de två kandidaterna för premiärministerposten i London, Boris Johnson och Jeremy Hunt, har levererat några som helst recept. Trots detta upprepar Johnson sin åsikt att Brexit definitivt ska äga rum i slutet av oktober.

Det kan bli jobbigt för ordförandelandet om britterna väljer att träda ut ur EU utan avtal. I så fall ska EU och Storbritannien definiera sina relationer på nytt. Det kan ytterligare öka pressen på rådet och ordförandelandet Finland.

I sitt program för EU-ordförandeskapet ska Finland dessutom lägga tyngdpunkten på EU:s globala ledarroll i klimatfrågor. Ett annat tema är EU:s konkurrenskraft inom forskning, utveckling, innovation och digitalisering.