Nu vill EU-kommissionen sätta in omfattande åtgärder mot skadeinsekter och sjukdomar som hotar den europeiska växtligheten. Kommissionen har publicerat en lista med 20 olika skadegörare, som alla medlemsländer måste vara uppmärksamma på.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
EU-parlamentet har röstat mot att kommissionen ger tillstånd för att använda nya GMO-grödor inom EU. Även om ledamöterna inte kan stoppa det hela, är det här ett tydligt tecken på att det nya parlamentet är ännu mer GMO-negativt än det förra.
Den 12 november klockan 8-16 ordnar Försvarsutbildningsföreningen (MPK) en beredskapskurs på svenska för jordbrukare på Försvarsmaktens utbildningscentral i Träskända, Tusby.

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har med stor oro följt med den senaste tidens diskussion kring köttanvändningen, framförallt nötköttskonsumtionen och vill att det offentligt finansierade måltidsstödet för högskolestuderande ska riktas direkt till studerande.
FN:s matorganisation FAO kritiserar det ökande matsvinnet i en ny rapport. Upp till 14 procent av alla globalt producerade livsmedel förstörs i kedjan mellan skörd och handeln. Detta borde förhindras genom effektivare lagring och transport.

Inom ramen för ett nytt forskningsprojekt vid Arbetshälsoinstitutet testas en ny metod för bedömning av arbetsrelaterad utmattning. Syftet är att utveckla gränsvärden som kan användas inom företagshälsovården och på arbetsplatserna för att fastställa allvarliga tillstånd av arbetsutmattning och upptäcka varningstecken på arbetsutmattning.


Skogen är temat för årets version av Marthaförbundets matkulturmagasin, som i år gavs ut i form av skogsguiden Skogens smaker – 120 goda skäl att dra till skogs.

Engagemanget tog fart i föreningsrörelsen och därefter inom ÖSP. Sedan var Henrik Sandberg aktiv i den kommunala politiken och på riksplanet. Förra veckan förlänades han titeln kommunalråd av republikens president.

Förra veckan fick barnträdgårdslärarstuderande vid Åbo Akademi i Vasa bekanta sig med jordbruket. I vanlig ordning gick besöken till Bjarne Mara och Christer Finne i Korsholm.

Trots att flera finländska företag förbundit sig att enbart köpa certifierad soja från och med 2020, är inte ens den certifierade sojan helt oproblematisk ur miljösynpunkt. Även om certifikatet garanterar att man inte skövlat regnskog för odlingarna, så är det fortfarande inte förbjudet att använda bland annat bekämpningsmedlet parakvat i sojaodlingen. Parakvat som är ett högtoxiskt preparat förbjöds i Finland redan i medlet av 1980-talet.
Ålands landskapsregering planerar skyddszoner och strängare föreskrifter om markanvändningen runt åländska dricksvattentäkter. Därför kallar Ålands Producentförbund markägare och ”brukare” runt alla nuvarande råvattentäkter till ett informations- och diskussionsmöte onsdagen den 23 oktober.