Jordbruk Livet på landet

Spårsnö blev
åländska vargens fall

När det äntligen kom spårsnö på Åland lyckades ett jaktlag bestående av ett 30-tal jägare fälla den varg som sannolikt dödade flera får i början på hösten. Vargen fälldes dagarna mellan jul och nyår i Hammarland på västra Åland i samma kommun där fåren revs och där vargen flera gånger har setts.

Nu ska DNA-prover sändas för analys för att få förvissning om att det handlar om samma varghane som tidigare testats och som man därför vet att kommit till Åland från ett revir i Pöytis (Pöytyä) ca 40 kilometer norr om Åbo. Vargen kom till Åland vintern 2018 tillsammans med sin syster, men av varghonan har det inte på länge gjorts några säkra observationer.

I somras sågs dock en varg på Brändö i Ålands norra skärgård närmast finländska fastlandet, men enligt landskapsregeringens jaktförvaltare Robin Juslin vet man inte om det är samma varghona eller om det eventuellt hade kommit en tredje varg till Åland.

Varg och lodjur får skjutas utan dispens

Den varghane som nu fällts sköts på uppdrag av Ålands landskapsregering sedan den rivit fåren i Hammarland. Då beslutades flera gånger på kort tid att vargen får avlivas trots EU:s skyddsdirektiv för varg.

Ålands Producentförbund uppmanade redan under första halvåret 2018 landskapsregeringen att se till att det inte etableras någon vargstam på Åland.

Från början av 2020 gäller nu en ny lag på Åland som ger enskilda personer rätt att utan särskilt beslut av landskapsregeringen avliva en varg eller ett lodjur som står i beråd att angripa tamboskap om rovdjuret inte kan skrämmas iväg med skrik eller på något annat sätt.

De rivna fårens ägare har fått ekonomisk ersättning via landskapets miljöbyrå.

– Det ordnade sig riktigt bra. Vi fick betalt ungefär som slaktpriset, säger en medlem av fårägarfamiljen.