SLC - Dsc01358
Stängseltips från Kimitoön hjälpte Ålands skogsgrisar

När tre vildsvin på senhösten i fjol plötsligt upptäcktes på Åland blev det på grund av de stränga skyddskraven som en följd av smittorisken för afrikansk svinpest nästan dödsstöten för Ålands enda uppfödning av utegrisar. Men efter kontakter en uppfödare av ullgrisar på Kimitoön och löfte om bidrag från landskapsregeringen har paret Andreas Nordlund och Ronja Brenner bestämt sig för att fortsätta med sitt företag Nygårds skogsgrisar.

Älgstammen uppskattas ha minskat med 11 procent

Enligt Naturresursinstitutets uppskattning av storleken på älgstammen var stammen efter jakten hösten 2018 ungefär 86.500 älgar.

SLC - Anders Samuelsson
Motorsågskurser på Åland för jobbet med stormfällen

En första motorsågskurs med specialinriktning på stormfällda träd hölls på Åland under förra veckoslutet med motorssågsintruktören Anders Samuelsson från Sverige som handledare.

SLC - Arsm1
ÖSP:s lokalavdelningar inledde serien av årsmöten

I måndags inledde ÖSP:s lokalavdelningar sina årsmöten. Först ut var Nykarleby och Munsala lokalavdelningar som gästades av förbundets viceordförande Niclas Sjöskog. De kring 35 medlemmarna fick också höra om partiell ålderspension.

SLC - Klimat
Klimat

SLC - Mg 1813
Skogarnas kolsänkor kan fördubblas före 2050 säger naturresursinstitutet

Skogarnas kolsänkor kan fördubblas före 2050 jämfört med nuläget. Det här hävdar institutet för naturresurser Luke på basen av en färsk beräkning. Växthusgasutsläppen inom jordbrukssektorn kan å sin sida minskas med cirka 30 procent före 2050 jämfört med 1990 års nivå, men det kräver stora förändringar när det gäller odling på torvmarker, hävdar naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

Ledaren: Realistiskt om växthusgaser

Enligt en färsk utredning som institutet för naturresurser Luke har gett ut kan skogarnas kolsänka fördubblas redan före 2050. Det torde förutsätta att skogarna fortsätter att växa och att virkesuttaget är anpassat till tillväxten. Utredningen tar också ställning till våra odlingsmarker och vad vi bör göra åt dem för att bidra till en minskning av växthusgasutsläppen.

Första ansökningsomgången för naturvårdsprojekt har öppnat

Stöd beviljas för hyggesbränningar som befrämjar biologisk mångfald, för återställande av värdefulla livsmiljöer och för vattenvårdsarbeten.

Lättare ge samtycke i tjänsten MinSkog.fi

Nu har det blivit lättare för skogsägare att hitta lämpliga företag i tjänsten MinSkog.fi att dela sina skogsdata med.

Bytesmängden av vitsvanshjort ökade med nästan 30 procent

Jaktperioden på de små hjortdjuren, det vill säga vitsvans- och dovhjort samt rådjur upphörde i mitten på februari. Som byte fick man omkring 53.000 vitsvanshjortar, 91 dovhjortar och omkring 12.700 rådjur.

SLC - 29872559 10155222865721968 8660653470873878299 O
Irländsk bondebas vill ha mer stöd för producentorganisationer

Ordföranden för den irländska bondeorganisationen Joe Healy kräver höjt statligt stöd för att upprätta producentorganisationer i Irland.

Avtal ska effektivisera återvinningen av oljeavfall

Miljöindustrin och -tjänster YTP rf ingick i dag ett Green deal-avtal med Miljöministeriet om utveckling av den riksomfattande oljeavfallshanteringen. Målet är att effektivisera insamlingen av oljeavfall i hela Finland och att öka återvinningen av avfallet.