Aggproduktion 1 A Webben
Tobias Dahlblom är ordförande för ÖSP:s äggutskott. Han och många andra producenter oroar sig för att flera av de stora äggpackerierna nu bygger anläggningar för egen produktion. Det finns en oro på fältet för den här utvecklingen, säger han.
Jordbruk Tema

De stora äggpackerierna
ökar produktionen i egen regi

Flera av de stora äggpackerierna i Finland bygger anläggningar för produktion i egen regi. En utveckling som oroar enskilda producenter som Tobias Dahlblom. Det kan ta luften ur familjeföretagen, säger han i egenskap av ordförande för ÖSP:s äggutskott.

Nyligen färdigställde äggpackeriet Munax Oy en egen anläggning för 85.000 hönsplatser. Inom loppet av tre år ska fem likadana anläggningar till byggas och det innebär att packeriet då har en egen produktion på närmare 480.000 platser.

På senare år har också flera av de övriga stora äggpackerierna gått in för att öka andelen produktion i egen regi. Tobias Dahlblom, äggproducent i Pörtom och ordförande för ÖSP:s äggutskott, tycker inte om den här utvecklingen.

– Packeriernas beroende av enskilda producenter minskar i och med det här. Jag tror inte heller vi har samma möjligheter att förhandla om priser eftersom packeriernas behov av våra ägg minskar. De kan lättare ställa ultimatum och diktera priserna och det är klart att det också måste handla om att öka sin egen makt i kedjan, menar Dahlblom, som understryker att han i egenskap av ordförande för äggutskottet uttrycker en åsikt som många producenter på fältet står bakom.

Dålig lönsamhet

Några orsaker till utvecklingen tror Dahlblom är att lönsamheten i många år har varit dålig för äggproducenterna.

– Det är svårt att säga ett exakt medelpris, men det ligger ungefär på en euro per kilo för ägg från frigående höns. Det är inte tillräckligt för att ge oss chansen att samla kapital och återinvestera på sikt. Det är också svårt att gå till banken och be om lån när lönsamheten är dåligt och det kan vara en orsak till att packerierna som har större muskler investerar i egen regi, säger Dahlblom.

På senare år har Satamuna Oy byggt egna anläggningar för 35.000 platser och snart tas en likadan investering i bruk i Harjavalta och i framtiden planeras tre till.

– Ibland har inte våra kontraktsproducenter viljan att utvidga och i sådana situationer har vi byggt ut vår egen produktion, säger vd Toni Haavisto, enligt tidningen Satakunnan Kansa.

Äggpackeriet Kieku Oy planerar också att bygga egen äggproduktion inom en snar framtid. Företaget ägs av fjorton producentfamiljer som grundat det nya bolaget Säkylän Munakori Oy, som planerar att bygga egna anläggningar.

– Tanken med det är att underlätta för våra ägare och också ge dem tid att förverkliga deras egna gårdars möjliga ändringar i produktionen. Genom att ha egen produktion kommer vi att säkra vårt behov av en jämn tillgång i alla situationer och under alla förutsättningar, säger Juha Lehto, vd för Kieku Oy.

Aggproduktion 2 A Webben
Flera av de stora äggpackerierna i Finland håller på att bygga ut den egna produktionen. Exempelvis Munax Oy ska inom de närmaste åren bygga ut för 480.000 platser. Hur det påverkar mindre enskilda familjegårdar återstår att se.

Utökar för export

Enligt Janne Torikka, vd för Munax Oy, bygger packeriet ut sin egen produktion för att kunna möta den växande efterfrågan på finska ägg från utlandet. De senaste åren har packeriets exportandel av omsättningen legat på 15–20 procent, enligt honom.

– Redan nu exporterar vi förädlade äggprodukter till bland annat Baltikum, Tyskland, Danmark och Singapore samt Macao och Hongkong. Vårt mål är att fördubbla exporten de närmaste åren. Finska livsmedel förtjänar sin plats i världen eftersom vi har en ren produktion som är salmonellafri, vilket uppskattas i världen, säger Torikka.

En annan orsak är att handeln slutar köpa in ägg från burhöns 2026.

– Det gör att den produktionen måste avslutas och andelen frigående höns måste öka.

Finns det en framtid för enskilda äggproducenter?

– Klart det finns. Munax Oy ägs av enskilda producenter och alla behövs. Konsumtionen har vuxit de senaste sjutton åren och förra våren ökade konsumtionen med cirka sex procent.

Han är medveten om att situationen har varit utmanande för många äggproducenter.

– Eftersom vi själva är producenter är vi medvetna om produktionskostnaderna. Enligt vår mening borde producentpriserna höjas och Munax har alltid betalat högre producentprisar än Lukes uppgifter för medelpriset för ägg.

Det enda packeriet som inte har dylika planer är Dava Foods Finland.

– Vår strategi skiljer sig från de tre övriga stora packeriernas. Vår produktion grundar sig till hundra procent på självständiga familjegårdar, säger företagets vd Juha-Petri Jokinen.

Viktigt att produktionen inte koncentreras

Tobias Dahlblom hade tidigare kalkonuppfödning och byggde om för frigående höns 2013. Antal platser är 24.000 som är en relativt vanlig storlek på hönshusen i Finland.

– Förr var det vanligt med 10.000 platser, men den tiden är förbi, vilket är synd enligt mig. Jag tycker det ur säkerhetsperspektiv vore viktigt att produktionen inte koncentreras till en eller några delar av landet. Det är bättre om flera mindre producenter är utspridda i landet.

Många producenter ifrågasätter också de enorma satsningar som packerierna gör i egen regi.

– Ingenting inom jordbruket har egentligen blivit bättre med större enheter. Riskerna och arbetsbördan ökar och utan att det har lämnat mer pengar i fickan. Det finns alltid större aktörer i livsmedelskedjan som far i väg med rationaliseringsvinsterna, menar han.

Att stora äggpackerier satsar på egen produktion tror Dahlblom är en utveckling som kan spridas till andra sektorer. Han nämner USA där kötthusen har egen produktion.

– Ingen svinproducent får längre lån för att bygga ut för 600 slaktsvinsplatser, utan det ska vara 3.000 och miljoninvesteringar. Därför tror jag vi får se andra sektorer, möjligen köttsektorn, där bolagen själva börjar bygga ut för egen produktion. Så har skett i USA där bolagen själva har enorma anläggningar och den trenden tror jag också kommer hit – sektor för sektor, säger Dahlblom.