SLC - Sorter Rag 1 B Webben
Höstrågsorterna 2019

Reetta är den överlägset mest odlades rågsorten år 2018. Av den totala rågarealen på 16.734 hektar odlades Reetta på 37 procent.

SLC - Junkkari 1 A Webben
Kombisåmaskiner en huvudprodukt för Junkkari

Det mångsidiga Ylihärmäföretaget erbjuder jordbrukare olika typer av service under den hektiska vårsäsongen. Junkkaris konstruktionsfilosofi är att erbjuda smidiga mekaniska lösningar och maskiner som är lätta att använda.

SLC - Robin Eriksson
Robin Erikssons grynhavre kippades i fel ficka Misstaget kostade honom 5.500 euro

Utan att vara medveten om det har ekoproducenten Robin Eriksson i Munsala sålt ett parti ekologisk havre, som skulle ha varit livsmedelshavre för Fazer, som foderhavre till Raisio. Detta trots att partiet fyllde kvalitetskraven för livsmedelshavre. Partiet kippades i fel ficka. Alla beklagar att Robin nu har gått miste om cirka 5.500 euro i inkomster, men ingen vill kännas vid ansvaret för att ett fel har begåtts.

SLC - Kovandning
Kovändning

SLC - Loukko3
Loukko öppnade ny affär i Närpes

Tidigare fanns Loukko i Finby i Närpes. Men för en vecka sedan öppnade familjeföretaget en ny affär i Närpes. Många intresserade kom när det hölls öppet hus.

SLC - Dsc07445
ÅPF-protest mot otydlig upphandling

Ålands Producentförbund vill att landskapsregeringen avbryter sin upphandling av ny entreprenör till caféet och matserveringen i kanslihuset. ÅPF kräver i ett brev från förra fredagen att lokalproducerade råvaror ska vara ett villkor för den som driver matserveringen för landskapets och lagtingets personal och politiker. Men landskapsregeringen fortsätter upphandlingen som planerat.

Ledaren: Åter öppet om djurvälfärd

​Vad som kan tänkas hända eller inte hända med landskapsreformen samt med social- och hälsovårdsreformen efter statsminister Juha Sipiläs (c) resoluta avgång förra veckans fredag har fått uppmärksamhet i våra medier. Däremot har det inte uppmärksammats något vidare i de allmänna medierna att Juha Sipilä drog två viktiga lagförslag för landsbygden, det vill säga lagen om djurvälfärd och livsmedelslagen, med sig i fallet.

ÖSP:s spannmålsutskott: Kartlägg nu redan vem som ska köpa din spannmål

ÖSP:s spannmålsutskott sammanträde i veckan för att diskutera läget inom spannmålsmarknaden. Utskottet konstaterade att odlarna behöver nu vara aktiva och kartlägga marknaderna och kontraktsalternativen för den egna gården inför kommande säsong.

Timo Heikkilä leder grisföretagare

Företagarna inom svinproduktionen Suomen Sikayrittäjät valde på sitt årsmöte i Tammerfors förra veckan Timo Heikkilä från Rusko till ny ordförande.

Tero Hosike basar för köttuppfödare

Tero Hosike har nyligen valts till ny ordförande för köttboskapsuppfödarnas förening Pihvikarjaliitto.

SLC - Tenala 1
SLC Nylands vårmöten: ”Vi ska tänka i nya banor”

SLC Nylands vårmötesrunda drog i gång måndag kväll med Tenala-Bromarfs och Raseborgs lokalavdelningars årsmöten på hotell Sea Front i Ekenäs. Förbundsordförande Thomas Antas var en av kvällens talare.

FAO:s globala matindex klättrade uppåt i februari

FAO:s globala matprisindex steg i februari med 1,7 procent till den högsta nivån sedan augusti 2018. Samtliga poster i FAO:s matkorg klättrade uppåt under månaden.