Jordbruk SLC Marknad

ÅPF vädjar för bibehållna producentpriser

I ett officiellt brev uppmanar Ålands Producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson Ålands förädlande livsmedelsindustrier samt S- och K-gruppens butiker att inte sänka producentpriserna.

Hon betonar att solidaritet är otroligt viktig i en tid av ekonomisk kris och påpekar att både företag och privatpersoner drabbas av den pågående coronapandemin.

- Men för att kunna säkerställa en fortsatt åländsk lantbruksnäring kan inte producentpriserna sänkas, framhåller hon.

Eriksson-Paulson hänvisar till att lantbruksnäringen i dag är ”otroligt pressad” i ett läge där jordbrukarnas ”medelålder stiger och antalet gårdar sjunker som en direkt följd av försämrad lönsamhet”.

Hon påpekar att det inom ÅPF finns förståelse för att minskade intäkter måste kompenserar någonstans i kedja, men avslutar sitt brev med en entydig begäran:

- Vi vill med denna uppmaning vädja till att Ni söker kompensationen någon annanstans än i producentledet för där är kedjan i dag som svagast.

LF har inte fått kontakt med ledningen för Ålandsmejeriet ÅCA och Dahlmans slakteri och inte heller fått svar på e-post med förfrågan om det är aktuellt med prisförändringar.