EU

EU utreder CO2-avgift på utländsk konstgödsel

EU planerar en klimatavgift på energiintensiva produkter som framställs i länder utanför EU med lägre standarder för klimatskyddet. Detta kan kännbart höja priset på bland annat konstgödsel från ifrågavarande länder.

Under vårvintern lanserade EU-parlamentet ett förslag till en klimatavgift för importerade produkter från tredjeländer med lägre klimatstandarder. Sådana produkter skulle därmed bli dyrare på grund av kompensationen.

Enligt parlamentets förslag ska klimatavgiften debiteras för import av varor som är tillverkade i tredjeländer utanför Europa. Ifrågavarande produkt ska förses med ett prispåslag som beräknas på dess beräknade klimatavtryck.

Klimatavtrycket skulle beräknas med en formel som utgår klimatskadliga utsläpp vid tillverkning, transport och användning av råmaterial. En klimatvänlig produkt går fri från avgiften medan klimatskadliga varor skulle beläggas med ett högre pris.

EU-kommissionen bereder för närvarande det nya kompensationssystemet, som ska göra det lättare för EU att nå sina klimatmål. Klimatavgiften ska höja klimatambitionerna i länder som USA, Ryssland, Brasilien och Kina.

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni har redan börjat bereda klimatavgiften. Det är ännu oklart vilka produkter som berörs av de nya reglerna. Stål, cement och gödselmedel från länder med mindre höga klimatambitioner har nämnts som potentiella kandidater.

Importen från europeiska tredjeländer skulle däremot inte beskattas. Därmed går produkter från Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein fria. Enligt kommissionen är systemet också WTO-kompatibelt.

Avgiftens storlek ska orientera sig efter det pris som europeiska företag måste betala för sina emissionscertifikat i EU. Företag i tredjeländer ska enligt förslaget få dra av eventuella CO2-kostnader som debiteras i tillverkningslandet.

Enligt Gentiloni eftersträvar EU framför allt en mekanism som utjämnar klimatskyddet över gränserna. Initiativet har ingenting med protektionism att göra.