E3W5Ol Oxeaerh3 Y
De schweiziska bönderna säger nej till extrema jordbruksreformer. FOTO: SBV
Jordbruk Globalt

Schweizarna förkastade
skärpt växtskyddsförbud

Majoriteten av schweizarna avvisade senaste veckoslut i en folkomröstning skärpta regler för växtskyddet och ett planerat förbud mot kemiska bekämpningsmedel. Importen av livsmedel som har behandlats med växtskyddsmedel skulle likaså förbjudas.

Höga berg, gröna dalar och betande kor. Sådana bilder förknippar de flesta turister med fredliga Schweiz. Men skenet bedrar. Debatten om en ny CO2-lag har höjt temperaturerna ordentligt. Lagen röstades omkull på söndagen, men debatten fortsätter.

Tre miljörelevanta frågeställningar sysselsatte schweizarna inför omröstningen. Ska syntetiska bekämpningsmedel försvinna från åkrarna? Borde subventionerna reserveras för gårdar som skyddar rent vatten? Hur påverkas samhället av en ny klimatlag?

En tydlig och klar majoritet av schweizarna avslog tre initiativ till skärpta miljöbestämmelser under veckoslutets folkomröstning. Ett förbud mot syntetiska bekämpningsmedel förkastades av 61 procent av väljarna.

Ekologiska prestationer

Förslagen syftade till ett totalförbud mot kemiska bekämpningsmedel. Importen av livsmedel som har behandlats med kemiska växtskyddsmedel skulle likaså förbjudas. Inkomstöverföringarna inom jordbruket skulle knytas till ekologiska prestationer.

I samband med det så kallade dricksvatteninitiativet skulle Schweiz i princip lägga om hundra procent av sitt jordbruk till ekoproduktion. Målet är ett möjligast naturnära jordbruk med boskap. Köpt foder är inte lovligt, det ska produceras på den egna gården.

Parlamentets båda kamrar ständerrådet och nationalrådet hade före folkomröstningen rekommenderat schweizarna att förkasta båda initiativen. Producentorganisationen SBV reagerade på söndagskvällen med lättnad.

Enligt SBV hade initiativen försvårat jordbruket och försämrat lönsamheten. I gengäld skulle importen av livsmedel öka och priserna på mat stiga. Efter delgivningen av omröstningsresultatet tackade SBV alla väljare som gav bönderna sitt förtroende.

Väljarna avvisade tydligt de båda initiativen om rent dricksvatten och bekämpningsmedel. Enligt SBV är det glädjande att de extrema initiativen förlorade. De skulle ha påverkat den inhemska produktionen negativt, uppmuntrat import och höjt priserna på mat.

Initiativet för dricksvatten hade inte ens gynnat miljön. Det är skönt att den schweiziska befolkningen inte försöker slänga ut barnet med badvattnet, skriver SBV i en kommentar till valutgången.

Det schweiziska jordbruket har god beredskap att utveckla ett hållbart livsmedelssystem. För ändamålet kommer bönderna att söka en dialog med konsumenterna. Varje inköp av livsmedel ska behandlas som en order av kunden till jordbrukaren, konstaterar SBV.

En tredje omröstning gällde den nya CO2-lagen som avvisades av 51,6 procent av valdeltagarna. Lagen var avsedd att sänka landets CO2-emissioner fram till 2030 med hälften, jämfört med 1990 års nivå.

Svart dag för klimatskyddet?

Betecknande för folkomröstningen var skillnaderna mellan stad och landsbygd. Stadsbefolkningen röstade i regel för de ekologiska prestationerna. Landsbygden ställde sig genomgående emot det reformerade växtskyddet.

Klimatlagarnas förespråkare betecknade omröstningen som en svart dag för klimatskyddet. De anklagar jordbrukarna och det konservativa schweiziska folkpartiet SVP för att sabotera lagen med en skräckkampanj.

Jordbruket har vunnit denna omgång men lämnar efter sig en skrothög i det schweiziska landskapet. Man blockerar vägen mot en ekologisk jordbrukspolitik men de gröna kommer igen för att röja blockaden.

Diskussionen om syntetiska bekämpningsmedel är inte över. Utan reformer för jordbruket går det inte att sänka CO2-utsläppen som planerat. Den schweiziska vägen mot klimatneutralitet har stoppats men vi ger inte upp, varnar de gröna.

Parlamentet har redan lagt fram ett nytt initiativ till skydd av dricksvattnet. Enligt förslaget måste de schweiziska gårdarna sänka insatsen av kvävegödsel med 20 procent fram till 2030. Toleransen på 10 procent i gårdarnas kvävebalans ska strykas.