EU

CEJA efterlyser bättre riskhantering

EU-jordbrukarna behöver effektivare krisinstrument och bättre kommunikation om skördeskador och uteblivna inkomster. Det kräver de unga jordbrukarnas europeiska organisation CEJA i ett positionsdokument.

Enligt CEJA behöver den europeiska jordbrukssektorn fler kommunikationskanaler och effektivare krisinstrument som hjälper producenterna att hantera risker. Detta förutsätter en tillräcklig finansiering.

Organisationen efterlyser bland annat ett större utbud av försäkringar mot skördeskador, andra produktionsbortfall och inkomstförluster. Ett bredare och attraktivare utbud förutsätter emellertid en gedigen finansiering ur offentliga medel.

Enligt CEJA är den nuvarande krisreserven otillräcklig och finansieras dessutom av jordbrukarnas egna pengar. Det vore nödvändigt att reservera mer pengar ur EU-budgeten för krisreserven, intervention och privat lagring.

Organisationen efterlyser effektivare stöd till unga jordbrukare, exempelvis inom ramen för producentsammanslutningar. Detta skulle stärka transparensen och producenternas positioner på marknaden.

CEJA vill också förbättra relationerna inom livsmedelskedjan. För unga jordbrukare är goda affärsrelationer en central prioritet som bidrar till att stärka producenternas förhandlingsstyrka.

Organisationen efterlyser dessutom bättre information och märkning som gör konsumenterna uppmärksamma på produkternas ursprung. Det är viktigt att öka medvetenheten om hur livsmedlen produceras. -PK