SLC - Juurikaapa Johanna Kleemola
Stubbehandlingen mot rottickan något sämre i år

Rotrötan förstör virke till ett årligt värde av omkring 50 miljoner euro i de inhemska ekonomiskogarna. Finlands skogscentral granskar stubbehandlingens kvalitet. I år har stubbehandlingskvaliteten på de granskade objekten varit något sämre än under tidigare år.

SLC - Journal Pgen 1008279 G001
Långsamma muskler ger godare griskött

I Sydkorea finns en unik lantrasgris som är känd för sitt röda, marmorerade och goda kött. Nu har ett internationellt forskarlag visat att grisen har en genvariant som inte finns hos moderna grisraser. Genen påverkar muskelvävnadens fiberuppbyggnad, och ger grisen mer långsamma muskelfibrer.

Viking Genetics får ny VD

Henrik Biilmann blir ny VD för Viking Genetics. Han tillträder tjänsten den 1 februari 2020.

SLC - Eu Journalister1
Västnyländska gårdar fick besök av europeiska lantbruksjournalister

I egenskap av EU:s ordförandeland fick Finland ta emot en grupp europeiska lantbruksjournalister förra veckan. Resan ledde till några av SLC:s gårdar i västra Nyland, från åkrar och kulturlandskap ända ut i skogarna.

SLC - Dsc 2449
Fiskanläggnings spillvatten renas och styrs till åker

I september inledde fiskföretaget Polar Filé ett nytt kapitel i före detta Nämpnäs skola. En fiskbutik såg nyligen dagens ljus. Dessutom görs det en cirkulärekonomisk satsning med ett fyra hektar stort åkerområde i huvudrollen.

SLC - 48793772971 9093E82614 O
Legendarisk talman avgår från parlamentet

Debatterna om brexit har varit häftiga i det brittiska underhuset. I centrum sitter parlamentets talman John Bercow, som suveränt leder den dramatiska cirkusen. I slutet av månaden lämnar han sin post.

Livsmedelsverket samarbetsförhandlar

Vid Livsmedelsverket inleds samarbetsförhandlingar för att balansera upp verkets ekonomi. Hela Livsmedelsverkets personal och alla funktioner omfattas av samarbetsförhandlingarna.

Sydamerika och USA producerar mer nötkött

Den globala produktionen av nötkött väntas öka med omkring en procent nästa år. Ökningen beror framför allt på en växande produktion i Brasilien, Argentina och USA.

SLC - Pefc 1
Skogen får allt större betydelse för en hållbar utveckling

Skogarna och det som de har att erbjuda kommer garanterat att få en allt större betydelse för en hållbar utveckling i framtiden. Det är ordföranden för den finländska PEFC-certifieringen Christina Gestrin som med de orden hälsar deltagarna välkomna på certifieringens 20 års jubileum.

SLC - Hostanmalan1
Kom ihåg att göra höstanmälan!

Miljöersättningens höstanmälan ska lämnas in senast 31.10.

Naturresursinstitutet: Försämrat läge inom skogsindustrin minskar produktions- och avverkningsvolymer

Den försvagade tillväxten i världsekonomin och den avtagande efterfrågan minskar produktions- och exportvolymerna av flera skogsindustriprodukter i år och nästa år. Avverkningsvolymerna av industrivirke minskar också, rotpriserna på råvirke sjunker och rotprisinkomsterna börjar minska efter konjunkturtoppen 2018. Det uppger Naturresursinstitutet i sin konjunkturrapport för skogssektorn 2019-2020.

SLC - Matematik
Matematik