SLC - Thomas Antas
Jordbrukarna ska sätta agendan enligt Thomas Antas

Bönderna måste oftare vara de som tar initiativ. Det sade SLC Nylands ordförande Thomas Antas när han öppnade SLC Nylands höstmöte i Vanda i tisdags.

SLC - Deltagarna
Nyländska ordförandena återvaldes

Thomas Antas återvaldes till ordförande för SLC Nyland på höstmötet i Vanda i tisdags. Likaså återvaldes Erik Perklén till första och Peter Österman till andra viceordförande.

SLC - 4 Hsackinsaml1
4H-ungdomar samlade in 611 ton plast

4H-ungdomarna i Finland samlade in 611 ton plast under den gångna sommaren. Det är i huvudsak fråga om konstgödselsäckar.

GDT föll igen för sjunde gången

Noteringarna för mejeriprodukter föll med -3,5 procent på veckans GDT-auktion i Nya Zeeland.

SLC - 38716039545 E4357A3C79 O
Efsa sänker gränsvärden för dioxiner och PCB i mat

EU:s matmyndighet Efsa har skärpt gränsvärdena för rester av dioxin och PCB i livsmedel. I Finland kan man ändå äta fisk som tidigare, påpekar livsmedelssäkerhetsverket Evira. Dioxinhalterna har sjunkit märkbart i inhemsk fisk under 2000-talet. Mängderna av dioxin i till exempel strömming har minskat med hälften.

SLC - Be4 B2 D75 A3 A9 7 B43 B7 Ab 63241 Bc5 E882
EU:s medlemsländer är misstrogna mot förenkling

EU-kommissionens förslag till en förenkling av nya CAP riskerar att öka byråkratin befarar flera medlemsländer. Rådets ordförande Elisabeth Köstinger diskuterade före ministermötet också de kommande reglerna för ojusta affärsmetoder med ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott, italienaren Paolo De Castro.

SLC - Gw Potretti 1
Finland i rampljuset på världens största matmässa

​Finland gör en storsatsning på exporten och medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche i Berlin i januari. Det är första gången Finland medverkar på den anrika matmässan som ordnas för 84:e gången och temat som valts är ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen.

SLC - Azaliya Sungatullina16112018
Helsingin Mylly satsar på havreboomen

Helsingin Mylly, som är Finlands största förädlare av ekologisk havre, är en av deltagarna på Grüne Woche. – Havre är oerhört trendigt och vi tror att havreboomen kommer att synas mer och mer i Europa, säger exportchef Azaliya Sungatullina.

SLC - Superbiomarkt 2
Ekomaten har blivit en tung sektor i Tyskland, Frankrike och Danmark

Ekologiska livsmedel fortsätter att vinna marknadsandelar. Branschen omsätter globalt redan 83 miljarder euro. Enbart den europeiska marknaden värderas till 33 miljarder euro, framgår det av statistik från den tyska specialmässan Biofach.

SLC - 7992917285 D9404A74C7 O
Finansministern inte beredd att befria naturlig saft från punktskatt

Vetenskaplig kunskap om främjande av hälsosam kost är vad finansminister Petteri Orpo (saml) vill vänta på, innan han bedömer fortsatta åtgärder kring läskskatt på naturligt tillverkad saft. Det här är vad han svarar på ett skriftligt spörsmål som den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström samt SFP-riksdagsledamöterna Thomas Blomqvist och Mats Nylund ställde för en månads tid sedan.

Valio och Baltic Sea Action Group utbildar 200 odlare i kolbindande jordbruk

Nästa år utbildas 200 producenter i hur jordbruket effektivare kan binda kol. Bakom satsningen står Valio i samarbete med Baltic Sea Action Group.

SLC Nyland: Lantbrukarna går i spetsen för miljö- och klimatarbetet

Om man tar bra hand om marken och jordbruket så mår även klimatet och Östersjön bra. Jordbruket har gjort mycket på området och bönderna är miljö- och klimatmedvetna, men eftersom det behöver göras mera fortsätter vi att gå i spetsen för miljö- och klimatarbetet, konstaterar SLC Nylands höstmöte.