SLC - Kolumn Portin Webben
Kommentaren: Är man stark måste man vara snäll

”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”, skriver Astrid Lindgren. Något de som ansvarar för samhällsplaneringen också kunde tänka på, påpekar SLC:s skogsombudsman Anders Portin.

SLC - Woodforce2
SVF Österbotten digitaliserar arbetsledningen

Hittills har planeringen och styrningen skogsvårdsarbeten skett manuellt. Men nu implementerar Skogsvårdsföreningen Österbotten ett digitalt system som kommer att effektivera hela kedjan. Hela kedjan effektiveras i och med att arbetsledningen blir digital, säger Anders Hjortman, fältchef vid Skogsvårdsföreningen Österbotten.

SLC - Simosol 1 A Webben
Simosol ger skogen i siffror

För att kunna fatta beslut om skogen behövs data. Och för att datan ska bli begriplig behöver den bearbetas och tolkas. Här kommer företaget Simosol in.

SLC - Skogs Vd 1 B Webben
Vill satsa på skogen till 100 procent

Den 1 oktober tillträdde Anders Mattsson, 50, sitt nya jobb som verkställande direktör för Ålands Skogsindustrier Ab.

SLC - Skogsjobb 1 E Webben
Många dagsverken efter Alfrida-stormen

Självverksamma skogsägare har gjort en imponerande arbetsinsats för att röja upp efter den förödande nyårsstormen Alfrida. Den beräknas ha fällt så mycket virke på Åland att det motsvarar fem normala årsavverkningar.

SLC - Virke1
Virkeshandeln går trögt – ingen ljusning i sikte

Virkeshandeln går trögt och det finns inte några egentliga tecken på att den är på väg att ta fart.

SLC - Traimporten Landsvis 2018
Träimporten ökade 2018

Träimporten till Finland uppgick till 11,57 miljoner kubikmeter under 2018. Träimportvolymen ökade med en tredjedel jämfört med 2017, konstaterar Naturresursinstitutet.

SLC - 72746920 519804848813149 1744259224759697408 O
Finland och Maine avtalade om samarbete för att utveckla skogsbioekonomi

Finland och delstaten Maine, som ligger vid Förenta staternas nordöstra kust, har undertecknat ett femårigt samförståndsavtal, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Enligt avtalet kommer parterna att öka informationsutbytet och samarbetet för att utveckla den skogs- och virkesbaserade bioekonomin.

23 personer vill leda Forststyrelsen

23 personer har sökt tjänsten som Forststyrelsens verkställande direktör.

SLC - Specialhuggare 1 A Webben
Specialhuggningar på hög höjd

Trädfällningar på högre höjd kräver precision och specialiserade skogshuggare som säkert tar ner träden bit för bit.

SLC - Bjarne Andersson
Bjarne Andersson har lämnat oss

Det var en måndag morgon i september, en av mina kompisar meddelade per epost att Bjarne Andersson avlidit under föregående veckoslut. Jag läste det i en buss fylld av europeiska journalister på besök i Finland med anledning av det informella jordbruksministermötet i Finland. Hans död kom som en fullständig chock för oss alla. Han hade problem med hjärtat, men att allt skulle stanna så plötsligt hade ingen kunnat tänka sig.

SLC - Skogstavling 1 Webben
Spänning och social samvaro i knepig skogstävling

Sydkustens skogsägare tävlade i skogsfärdighet i utmanande terräng på Kimitoön. Det här och mycket annat kan du läsa om i veckans Skogstema i LF!