SLC - Kone Agria 4 A Webben
Pellon Group visade upp ny lyftport

Den tidigare modellen var tung att hantera. Det löste Pellon Group genom att installera motvikter och hjul på den nya lyftporten som visades upp som nyhet på Kone Agria-mässan i Jyväskylä.

SLC - Halloween
Halloween

Mer till miljöersättning och livsmedelsverket i fjärde tilläggsbudgeten

Tilläggsanslaget på 65 miljoner euro för miljöersättning ingår i regeringens förslag till årets fjärde tilläggsbudget, som statsrådet tog ställning till nyligen. Av summan står Finland för 37,7 miljoner och EU för 27,3 miljoner euro. Jord- och skogsbruksministeriet meddelade tidigare i höstas om tilläggsanslaget efter att regeringens budgetproposition hade getts offentlighet.

SLC - Norge 2
Styrning av växthusproduktion och grönsaksmarknad i Norge

Moa Sunabacka som är projektanställd i ÖSP:s växthusprojekt Lyftkraft redogör för en studieresa till Stavanger nyligen i projektets regi.

SLC - Soc 1
Bönder prutar på försäkringsskyddet när kassan gapar tom

När ekonomin på gårdarna är svag är det lätt hänt att kontot är tomt när räkningarna ska betalas. Det här har också Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA fått erfara.

SLC - 20191030 203434
Tre landsbygdsföreningar blev en i Kyrkslätt

Ett historiskt föreningsmöte hölls i onsdags på Wohls gård i Kyrkslätt. Av tre föreningar bildades den nya föreningen Kyrkslätt landsbygdsförening. Föreningarna Kyrkslätt NSP, Kyrkslätt lantmannagille och Kyrkslätt landsbygd sammanslogs till en enda förening.

Ledaren: Fosforn och miljöersättningen

Programmet Spotlight har nyligen satt fokus på eventuella fosforutsläpp i vattendragen från jordbruket. I Egentliga Finland, den region där jordens behov av fosfor är minst i landet, är också anslutningsgraden för animalieproducenterna till jordbrukets miljöprogram bland de lägsta. Det här kan anses vara en risk i och med att det bara är miljöprogrammet som sätter en gräns för gödsling med fosfor enligt jordens egenskaper och fosforhalt. Nitratdirektivet omfattar bara kvävegödsling.

Kossorna kommer till Helsingfors Universitet

Korna Orawa och Okadi finns på plats tisdagen den 5 november kl.11-13 utanför Helsingfors Universitets Porthania-byggnad i centrum av Helsingfors. De båda korna visar gärna upp sig eftersom de är vana utställningskor som tycker om människor.

SLC - Semi 1
Vattenhushållningen ödesfråga i kampen mot extremväder

Extrema väderförhållanden med växelvis torka och alltför mycket regn har blivit en växande plåga också för det åländska jordbruket. Som en del av utvärderingen av det åländska Landsbygdsutvecklingsprogrammet 2014-20 ordnade landskapsregeringen förra veckan ett seminarium om kunskapsstöd, digitalisering och innovationer för att möta problem som extremväder för med sig.

SLC - Semi 2
Nya grepp för lantbrukets rådgivning

Hushållningssällskapets vd Magnus J Stark pratade både om äppel och päron, men också lök och potatis, när han på landskapsregeringens seminarium berättade om den framtida jordbruksrådgivningen på Åland. Han pendlar från Sverige till jobbet på Åland som han tillträdde i början av maj i år.

SLC - Semi 4
Riklig soppa kan rädda rekordstora lökskörden

Årets lökskörd är rekordstor inte bara på Åland utan i hela landet.

SLC - Highres Close Up Of Laboratory Probes
EU-länder vill anpassa lagstiftningen om gensaxen

EU:s medlemsländer uppmanar den tillträdande EU-kommissionen att tillåta nya växtförädlingsmetoder som använder gensaxen. Länderna efterlyser bland annat en studie som klarlägger hur lagstiftningen kan anpassas till dagens tekniska nivå.