SLC - Morot 1 Webben
Mild vinter bäddar för sämre upptorkning i sommar

Den pågående varma och snöfattiga vintern riskerar att medföra olika slags odlingsmässiga utmaningar senare i år. Morotsodlaren Glen Jakobsson nämner upptorknings- och dräneringsproblem som ett typiskt dilemma efter en mild vintersäsong.

SLC - Dronare
Drönare för gödselspridning visades på Sarka

Neko kunde visa fram en drönare med vätskebehållare på Sarkamässan i Seinäjoki förra veckan. Den kan användas för att sprida flytande gödsel på friland, till exempel över trädgårdsodlingar. Växtskyddsmedel får man inte sprida med den, det är förbjudet i Finland och i övriga EU.

SLC - Bt Agro
LyckeGård köper Kvick-Finn

LyckeGård Group AB har utökat sin produktportfölj inom mekanisk ogräsbekämpning genom att köpa bolaget Kvick-Finn, som tillverkar en kultivator för bekämpning av framförallt ogräset kvickrot, uppger Ekoweb.

SLC - Aland Plommon 1 Webben
Åländsk satsning på plommon och snart testas också aprikoser

Sedan 2013 har Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet testat odling av plommon och under våren planteras de första plommonträden för kommersiell odling. Samtidigt börjar nya försök med odling av åländska aprikoser.

SLC - Aland Appel 1 Webben
Testförsök med äpplen flyttar närmare odlarna

Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet och demonstrationsodling av nya äppelsorter är på väg att flytta från Jomala gård och Ålands Lantbrukscentrum till Finström Västanträsk som är den åländska äppelodlingen verkliga kärnområde. Där planterade hushållningssällskapet redan i fjol ett tiotal äppelsorter samt fem plommonsorter på ett knappt hektars skifte.

SLC - Hankmosvamp 1 A Webben
Näckrosgården satsar helhjärtat på exotisk gourmetsvamp

Det var aldrig ett medvetet val för Michelle Ferm och Robin Libäck i Österhankmo, Korsholm att börja odla exotiska gourmetsvampar i kommersiellt syfte, men efter att de till en början ägnat sig åt olika mindre verksamheter har de nu valt att sätta full fokus på sin svampodling. Under hösten och vintern har de utvidgat och automatiserat sin verksamhet och när renoveringen är klar har paret kapacitet att odla uppemot 400 kilo svamp per vecka.

SLC - Landsbygdsikon
Landsbygdsikon

ÅTH tar plats i styrgrupp för landsbygdsutvecklingen

Landskapsregeringen har tillsatt en ny styrgrupp för att leda Ålands Landsbygdscentrum åren 2020-2021. Ålands Trädgårdshall har i stället för Ålandsmejeriet ÅCA fått en plats i gruppen och representeras av grönsaksodlaren Bo-Erik Sandell.

SLC - Bondetraff 1
Påståenden om lantbruket diskuterades i Pargas

Köttproduktionen och miljön i fokus när SLC-ordföranden gästade bondeträff i Pargas.

Ledaren: Färdplan för klimatneutralt Finland

Regeringen och regeringspartierna enades i början av den här veckan om en färdplan för ett klimatneutralt Finland senast 2035 jämte bilagan Färdplan för hållbar beskattning. Regeringen har en massa ambitioner i och för sig i en förnuftig och rätt riktning. De berör också jord- och skogsbruket. Även om det vid en första anblick inte är riktigt lätt att få grepp om vad som hänger ihop med vad så klarnar det så småningom att regeringen har försökt balansera utvecklingen så att de önskade åtgärderna verkställs stegvis och på ett kontrollerat sätt.

Ledarsticket: Påhopp på våra husdjursbönder

Det håller på att bli en nästan kronisk förhoppning att jordbruket ska få vara i fred i den offentliga debatten någon dag så man skulle få ägna sig åt en konstruktiv diskussion om hur näringen kan utvecklas. Så blev inte fallet den här veckan. I programmet Spotlight utsattes vår djurproduktion för ett grovt vinklat program med en propagandistisk agenda.

SLC - Klimat1
Regeringens färdplan omfattar också jord- och skogsbruket

Regeringens klimatprogram för markanvändningssektorn, dit jord- och skogsbruket hör, ska vara klar i december 2021. För markanvändningssektorn som för andra sektorer gäller att utsläppen bör minska för att vi ska kunna öka vår nettokolsänka.