51677516833 003B0441Eb O
Kina och Indien gick emot de höga ambitionerna att minska användningen av fossila bränslen och lyckades försvaga slutdokumentet. FOTO: Tim Hammond/No 10 Downing Street
Jordbruk Skogsbruk Globalt

Klimatmötet enades
om metan och skogar

Resultatet av klimatmötet i Glasgow blev till slut magrare än många hade önskat. Trots kritiken enades konferensen COP26 om sänkta metanutsläpp och ökat skydd mot förlust av skogsarealer. Initiativet att fasa ut kolkraften urvattnades i viss mån.

Kina och Indien gick emot de höga ambitionerna att minska användningen av fossila bränslen och lyckades försvaga slutdokumentet. I stället för att fasa ut fossila bränslen borde de helt enkelt fasas ned utan desto större ambitioner.

Några stora länder pläderade också för en fördröjning av övergången till ett klimatneutralt samhälle fram till 2050. Med den takten kommer klimatöverenskommelsen från Paris inte att nås planenligt, invände kritikerna.

Vid sidan av det officiella programmet lyckades ändå mer än 90 länder enas om att sänka sina metanutsläpp. Initiativet hade introducerats av EU och USA. Målet är att sänka metanutsläppen med 30 procent fram till 2030.

Tyngdpunkten läggs på utsläppsminskningar inom gas- och oljeutvinningen. På längre sikt ska jordbruket också göra ansträngningar för att minska utsläppen från boskapsskötseln med hjälp av särskilda stödprogram.

Till framgångarna på COP26 hör initiativet om skog. Sammanlagt 105 länder förpliktade sig i Glasgow att stoppa avskogningen fram till 2030. En liknande överenskommelse fattades redan 2014, men ett antal länder med stora skogsarealer höll sig då utanför.

Vid konferensen i Skottland samtyckte denna gång Ryssland, Brasilien och Kina till initiativet. Också Indonesien gick med i avtalet. Landet är världens största exportör av palmolja. De medverkande länderna förfogar över 85 procent av världens skogsareal.

Mer forskning om härdigare sorter

I Glasgow anslöt sig 45 länder till ett initiativ som siktar på att sänka emissionerna av växthusgaser från jordbruket. Dessutom ska omkring 3,5 miljarder euro investeras i jordbruksforskning.

Det handlar bland annat om att utveckla härdigare växtsorter och återskapa urlakade jordar. Enligt de brittiska värdarna måste befolkningen, naturen och klimatet ställas i centrum för livsmedelssystemen.

Miljöorganisationerna beklagar att jordbrukets utsläpp fick alltför litet utrymme i diskussionerna. Jordbrukssektorn är en betydande källa till växthusgaser men spelade en undanskymd roll i det officiella programmet, kritiserar världsnaturfonden WWF.

Organisationen anser att jordbruket borde ha uppmärksammats i betydligt högre grad än programmet medgav. Ett bra klimatskydd förutsätter en radikal omställning av världens jordbruksproduktion, understryker WWF i ett pressmeddelande.