3D5Ef271 30Ef 4B1F 96F3 78A109F6F5Cd
Skogsfrågorna ska skötas av respektive medlemsland, betonar Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. FOTO: EU
Jordbruk Skogsbruk EU

EU-ministrarna dryftade
skogsstrategin i Bryssel

EU:s jordbruks- och skogsbruksministrar antog på måndagen EU:s rådslutsatser om den framtida skogsstrategin. Medlemsländerna betonade att skogarnas funktioner kan stärkas, men framhärdade att skogspolitiken hör hemma i medlemsländerna.

Finland är i stort sett nöjd med innehållet i skogsstrategin. Slutsatserna återspeglar aspekter som är viktiga för Finland, fastställde Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Leppä betonade att skogspolitiken är och ska förbli en nationell angelägenhet. Skogsrelaterade mål ska vara balanserade med avseende på klimat och biologisk mångfald. Ekonomiska och sociala aspekter väger också tungt.

Det är viktigt att medlemsländerna behåller och stärker rätten att investera i hållbar skogsbaserad produktion och industri i EU. Skogar och träprodukter spelar en avgörande roll vid övergången från en fossil ekonomi till ett bioekonomiskt samhälle, sade Leppä.

EU:s skogsländer håller på principerna

Leppä stöddes av flera ministrar från EU:s skogsländer, såsom Tysklands avgående jordbruksminister Julia Klöckner och Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger. Skogsbruket är ett område som måste regleras av medlemsländerna.

Vid genomförandet av strategin uppmanas kommissionen att lägga fram ett program för tre prioriterade områden: anpassningen av skogarna till klimatförändringen, främjandet av bioekonomin och en förstärkning av den biologiska mångfalden.

I rådet uttryckte vi tydligt våra ståndpunkter redan förra året. Länderna ska fortsätta att förvalta skogarna på ett uthålligt sätt, men också multifunktionellt och aktivt. Balansen är viktig för att trygga EU:s självförsörjning med trä, sade Klöckner.

Det tjänar varken klimat- eller miljöskyddet att importera mer virke från tredjeländer med lägre hållbarhetskrav. Vi förväntar att EU-kommissionen agerar balanserat mellan bioekonomimål och anpassningen av skogarna till klimatförändringen, tillade hon.

Vi behöver ingen centralisering inom skogspolitiken. På grund av mångfalden ligger ansvaret av goda skäl hos medlemsländerna. Vi går klart emot varje försvagning av subsidariteten på detta område, fastställde Klöckner.

Gödselpriset oroar ministrarna

Ministrarna informerades också av kommissionen om situationen på jordbruksmarknaderna. Minister Leppä uttryckte sin oro över de oroväckande prisstegringarna på jordbrukets insatsvaror.

Gödsel, foder och energi har blivit dyrt och riskerar att undergräva gårdarnas lönsamhet. Flera länder uttryckte oro över situationen inom grissektorn. Kommissionen lovade att följa situationen och införa marknadsåtgärder om det blir nödvändigt.

Ministrarna uppmanade också kommissionen att noga beakta EU:s jord-till-bord-standarder för livsmedel i förhandlingarna om handelsavtal med tredjeländer. I annat fall ökar risken att livsmedel av sämre kvalitet slinker in på EU-marknaden.

Den franska jordbruksministern Julien Denormandie framhöll att detta område prioriteras särskilt noga då Frankrike tar hand om EU-ordförandeskapet i början av nästa år. Jord-till-bord-strategin är till för att skydda EU:s jordbrukare och inte tvärtom, inskärpte han.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides hänvisade till att jord-till-bord-strategin börjar gestalta sig nästa år. Kommissionen ska fram till dess lägga fram förslag som reglerar en uthållig insats av växtskyddsmedel och utsäde.

Kyriakides betonade att alla nuvarande och framtida handelsavtal med tredjeländer ska förses med ett uthållighetskapitel. Alla importprodukter måste stämma överens med EU-kraven, försäkrade hon ministrarna.