Jordbruk Landsbygdsnäringar

”Extra pengar” från EU stöder
nya åländska livsmedelsprojekt

Under två år erbjuder Ålands landskapsregering sammanlagt 300.000 euro från EU som utvecklingsstöd inom livsmedelssektorn. I vissa fall helt utan att entreprenörerna själva behöver lägga egna pengar i blöt.

– Jag tror absolut att pengarna kommer att gå åt. Vi har redan haft projekt som fått avslag för att de inte passat in de mera strikt reglerade investeringsstöden för byggnader och maskiner, säger Leif Franzell som är finansieringshandläggare vid landskapets jordbruksbyrå.

Den första ansökningsperioden går ut den 7 december och ansökningarna bereds av Franzell innan landskapsagronom Sölve Högman fattar beslut om fördelningen.

De nya EU-pengarna kallas ”samarbetsinvesteringar inom livsmedelsproduktionen” och ger olika aktörer möjlighet att tillsammans utveckla nya processer, produkter och tekniker som kan gynna livsmedelsproduktionen från jord till bord. 

Samarbetet ska bidra till att förbättra livmedelsproduktionens konkurrenskraft och kan omfatta samarbete inom hela livsmedelsklustret. Syftet är att öka aktörernas kontakter mellan branscher, rasera murar, skapa nytt och stärka företagens konkurrensförmåga.

– Det kan exempelvis handla om data- och IT-satsningar, gemensamma försäljningsplattformar men också praktiska saker som logistik samt hantering och kylning av produkter, tar Leif Franzell som exempel.

Pengarna ges för att främja närmat och producenternas samarbete inom livsmedelsbranschen och har som ett särskilt mål är att stöda utvecklingen av nya företag.

100 procents stöd för kunskapsprojekt

Andra syften är att öka miljökunskapen och kunskapen om energieffektivitet hos företagare och invånare på landsbygden och samtidigt utveckla innovationer i anknytning till dessa.

– Stödnivån är ganska hög. Den är 60 procent för vanliga produkter och upp till 100 procent när det handlar om kunskapsutveckling.

Stödet ska sökas av minst två parter och kan handla om samarbete mellan företag, institutioner och enskilda lantbrukare. Ansökan görs på webben i det digitala ansökningssystemet Hyrrä. Ansökningarna behandlas i två omgångar per år och ansökningar till den första omgången ska vara inlämnade senast den 7 december 2021.

Stödnivån varierar beroende på projektens innehåll. En regel är att stödnivån sjunker i takt med att den direkta nyttan ökar för ett företag. Ansökningar bedöms och rangordnas enligt ett poängsystem som EU fastställt.