Lpx 00160377
Priserna på vete och majs håller FAO-indexet på en hög nivå. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Matpriserna steg globalt
till rekordnivå under 2021

Priserna på livsmedel steg under fjolåret globalt till den högsta nivån sedan tio år. Enligt FN:s matorganisation FAO gav det internationella matprisindexet lätt efter i december, men priset på FN:s matkorg steg trots detta under året med sammanlagt 28,1 procent.

Enligt analytikerna inom FAO tyder det mesta på att marknaden förblir instabil också under 2022. Kostnaderna för insatsmedel, den globala pandemin och osäkra klimatbetingelser ger föga utrymme för optimism.

I december månad bröts den långvariga, uppåtgående trenden, varvid matindexet föll med 0,9 procent från rekordnivån i november. Trots detta steg indexet rejält från föregående år och stannade 23,1 procent över motsvarande nivå i december 2020.

FAO:s spannmålsindex föll i december med 0,6 procent. Enligt analytikerna beror detta på att stärkt utbud av spannmål på det södra halvklotet. På årsbasis nådde spannmålsnoteringarna den den högsta nivån sedan 2012.

Majs och vete håller ställningarna

Spannmålsindexet steg under året med i medeltal 27,2 procent jämfört med 2020. Mest ökade priset på majs (plus 44,1 procent), vete (31,3 procent) och medan rispriset steg med endast 4,0 procent.

Enligt analytikerna beror de höga värdena framför allt på en stark efterfrågan i relation till ett knappt utbud, i synnerhet i de stora veteexporterande länderna. Riset var det enda spannmålsslaget som noterade förluster på grund av ett stort utbud.

FAO-indexet för mejeriprodukter fortsatte i december att stiga med 1,8 procent, till ett värde som låg 17,4 procent över nivån i december 2020. I december 2021 fortsatte noteringarna på smör och mjölkpulver att stiga.

Trenden återspeglar en stark global importefterfrågan, i kombination med ett knappt exportutbud. Det har varit ont om tillgänglig mjölk för export i både Västeuropa och Oceanien.

Enligt FAO steg prisindexet för mejeriprodukter under 2021 i medeltal till en nivå som låg 16,9 procent högre än föregående år. Detta tvingade fram en stark och långvarig importefterfrågan, i synnerhet från Asien, och priserna pressas uppåt.

FAO:s köttprisindex steg minimalt i december 2021, jämfört med föregående månad. På årsbasis steg köttpriserna med i medeltal 17,4 procent, jämfört med 2020. Mest steg priserna på lammkött, nöt- och fågelkött medan priset på griskött gav lätt efter.

Omicron oroar sockermarknaden

Prisindexet för socker föll i december med 3,1 procent till den lägsta nivån sedan fem månader. Prisfallet relateras till en allmän oro över bekämpningen av Covid-varianten Omicron och de eventuella följderna för den globala efterfrågan på socker.

Till utvecklingen bidrar dessutom en försvagning av den brasilianska valutan i förhållande till US-dollarn. Fallande priser på etanol bidrog också till utvecklingen. Under hela året 2021 steg sockerpriset emellertid med 37,5 procent till den högsta nivån sedan 2016.

FAO-indexet för vegetabiliska oljor föll i december med 3,3 procent från den senaste tidens rekordsiffror. Det var i första hand priserna på palm- och solrosolja som föll, medan priserna på soja- och rapsolja stannade på en oförändrad nivå.

Världsmarknadspriserna på soja- och rapsolja stannar på en hög nivå, vilket framför allt beror på en stark efterfrågan. FAO-indexet för vegetabiliska oljor har stigit med 65,8 procent till det hittills högsta värdet på årsbasis.