Arbetsgivare ska få hjälp att hitta säsongarbetskraft

I Finland uppskattas behovet av arbetskraft uppgå till ca 15.000 arbetare och t.ex. enbart i Österbotten uppskattas behovet vara ca 1.500 arbetare. Detta behov blir verklighet speciellt på våren och på sommaren. Därför kommer NTM-centralen i Österbotten nu att sammankalla aktörer för att fundera på hur man gemensamt kan framskrida i ärendet och stödja branschen.

SLC - Kaijus Ahlberg
Producenterna måste hitta alternativ till restaurangbranschen

För producenter som främst levererar till restauranger gäller det att snabbt göra anpassningsåtgärder, säger växthusodlare Kaijus Ahlberg. Stödåtgärder behövs också för att primärproducenterna ska klara det svåra läget.

SLC - Jord 1
Nytt läge för restaurangerna – fine dining blir take away

Fram till slutet av maj är det bara take away som gäller för restaurangerna. Restaurant Jord är en av restaurangerna som bestämde sig för att anpassa sig till situationen, trots många osäkerheter.

Stödutbetalningarna fortgår som normalt

Livsmedelsverket ser till att stödansökningen och utbetalningen av stöd löper som de ska också i den rådande exceptionella situationen. Förberedelserna för jordbrukarnas samlade stödansökan fortgår enligt planerna. Den samlade stödansökan öppnas 27.4 och slutar 15.6.

SLC - Utskott1
Brist på arbetskraft och utsäde orosmoln för trädgårdsutskottet

SLC:s trädgårdsutskott hade i onsdags ett videokonferensmöte där man konstaterade att situationen i coronapandemins kölvatten är väldigt osäker för många odlare när nästan hela Horeca-sektorn i form av hotell, restauranger, catering och även många andra storkök tvingas stänga.

SLC - Utskott2
Harry Söderberg söker arbetskraft via Facebook

Växthusodlaren Harry Söderberg som i Finström Ämnäs odlar bär i växthus, tunnlar och på friland hade innan gränserna stängdes bokat in ett tiotal utländska säsongsanställda. Via Facebook har han nu sökt ersättande lokal arbetskraft.

HKScan och Snellman håller nötpriserna oförändrade

Varken HKScan eller Snellman går in för prisändringar på nötkött i dagens läge, meddelar köttföretagen. Istället satsar HKScan på större urval av kvalitetskött för konsumenter, medan Snellman avvaktar och återkommer till prissättningen mot hösten.

Tyska jordbrukare raggar hjälp på nätet

Sparrisodlarna i Tyskland och Frankrike är förtvivlade. De rådande karantänbestämmelserna håller erfarna, utländska jordbruksarbetare på avstånd. Nu hoppas odlarna på frivilliga amatörer som anmäler sig på nätet.

SLC om coronakrisen: Producentpriser får inte pressas och konsumenterna bör kunna bibehålla köpkraften

SLC:s styrelse träffades på tisdagen. Styrelseledamöterna understryker att producentpriserna inte får pressas på grund av coronakrisen och att konsumenterna bör kunna bibehålla köpkraften.

2019 blev ett bra år för Valio

Valio-koncernens omsättning uppgick i fjol till 1.787 miljoner euro och ökade med tre procent från föregående år (1.734 miljoner euro). Den inhemska omsättningen ökade med en halv procent och den utländska med sju procent.

SLC - Valiopris1
Valio går in för kontraktsproduktion av mjölk

Valio med sina anskaffningsandelslag kommer att övergå till kontraktsproduktion av mjölk. Enligt Valio är målet bättre förutsägbarhet för mjölkvolymen, vilket möjliggör större satsningar på bearbetning av mervärdesprodukter. Modellen tas i bruk från ingången av 2021.

SLC - Mjolkpriser2
”Risk att investeringarna inom mjölksektorn stannar upp”

En ändring från Valio var väntad. Men inte välkommen ur producenternas synvinkel. Risken finns att investeringarna slutar helt nu en tid framöver, säger mjölkproducent Niclas Sjöskog om Valios nya system med gårdsvis kontraktsproduktion.